2 Temmuz 2013 Salı

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı



Özge Mumcu kimdir?
um:ag/ Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yönetim Kurulu Üyesi


29 Haziran 1981’de Ankara’da doğdu. 1999 yılında Bilkent Üniversite Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ni kazandı. 2003 yılında mezun olduğu yıl yüksek lisans için başvurduğu Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne kabul oldu. Yüksek lisans tezini Prof. Dr. Gencay Şaylan’ın tez hocalığında “Küresel Tüketim Kültürü ve Türkiye” konusunda yaptı.2006 yılında ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde doktora programına başladı, tez aşamasında.
Temmuz 2010’dan beri www.t24.com.tr adresinde de haftalık yazıları çıkıyor. www.statikenerji.wordpress.com da ise kısa yazılarının da yer aldığı blogu.
2002 yılında Bilkent Model United Nations kulübünün başkanı oldu.2002 ve 2003 yıllarında Galatasaray Üniversitesi bünyesinde düzenlenen EUROFORUM (AB Simülasyonu) Programına heyet başkanı olarak katıldı.2004 yılında Floransa’da Instituto Michealengelo İtalyanca yaz okuluna katıldı. İyi derecede İtalyanca.2004 yılında aynı yaz okuluna bağlı ADA Academia D’arte’den fotoğrafçılık sertifikası aldı.2001 yılında, um:ag’da yazma seminerine katıldı. 2004 yılında, um:ag’ın Araştırmacı Gazetecilik Programı’ndan eğitim aldı.
2002-2003 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen staj programına katıldı. Program süresince Yunanistan’da düzenlenen Türk-Yunan ilişkilerinin ele alındığı programlar konusunda rapor hazırladı. Aynı dönemde merkezde verilen uluslararası ilişkiler alanındaki derslere de katıldı.
2006-2007 yılları arasında DSP’de Zeki Sezer’in danışmanı olarak çalıştı. Bu süreçte web portal yöneticiliğinden, farklı konularda bilgi notları hazırlama ve çeviri yapma gibi işleri üstlendi.2008’de Robin Ramsey’in “Komplo ve Teori” adlı kitabını İngilizce’den Türkçe’ye kazandırdı.
2007’den itibaren, 1994’ten beri “kurucu” sıfatıyla yer aldığı Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın işlerini üstlendi. Eğitim, yayın, kültür sanat, muhasebe ve pazarlama birimlerinin koordinasyon işlerine bakıyor. 18 yıldır devam eden “Adalet ve Demokrasi Haftası”nın organizasyonlarını yapıyor.
2009’da bir araya gelen “Toplumsal Bellek Platformu” nun Uğur Mumcu ailesini temsilen bir üyesidir.
2013 yılında TEPAV’da araştrmacı olarak çalışmaya başladı.

1.   2013 yılına ait mevcut projeleriniz/ faaliyetlerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz? Bu projelere ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz? Kaç yılda tamamlanacağını öngörüyorsunuz? Projede neler var?

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 yılında öldürülmesinin ardından, O’nun bilgi birikimi ile gazetecilik alanında çığır açan deneyimini gelecek nesillere aktarmak amacıyla 1994 yılında kuruldu. 1994 yılından bugüne vakıf, 100’e yakın araştırmacı gazetecilik kursu mezunu, 3000’ ü aşkın yazma, felsefe ve benzeri alanlardaki seminer mezunuyla düşünsel üretimin merkezlerinden biri haline geldi. Kısa adıyla um:ag, sadece proje bazlı çalışan bir kurum değil. Her yıl üç dönem, yazma – felsefe – siyasal düşünceler – kısa film – roman ve öykü atölyeleri açıyoruz. Aynı zamanda, yılda 3,5 aylık bir dönem boyunca araştırmacı gazetecilik kursu düzenliyoruz. Üniversite mezunu ve 25 yaşına yönelik bu burslu kursun sonunda, seçilen öğrencilerimizi gazetelere ve haber televizyon kanallarına staja gönderiyoruz. Yazları ise 8 – 11 yaşındaki çocuklarımıza da “İçimdeki Güneş” adında bir yaz etkinliği düzenliyoruz. Bu yıl içinde, yazma seminerlerimizi 18 yaş altına doğru yaymayı planlıyoruz. Yani, yılın her zamanında um:ag’da faaliyet mevcut. 2011 yılından bu yana da, Kadir Has Üniversitesi’nde “um:ag Akademi” olarak seminerlerimizi İstanbul’a taşıdık.
Eğitim faaliyetlerimizin yanında yayıncılık alanında da çalışıyoruz. Uğur Mumcu’nun tüm kitapları, yazılarından derlemelerinin yanı sıra, Uğur Mumcu’nun yazılarından “fikri-takip” niteliğinde aynı zamanda yayın yönetmenimiz olan Orhan Tüleylioğlu’nun kaleminden Türkiye’de işlenen siyasi cinayetleri sorgulayan Neden Öldürüldüler dizileri ile Sivas Katliamı, Gazi Olayları ve Kahramanmaraş Katliamları’nı anlatan yayınlarımız da um:ag yayınlarından çıktı. Güldal Mumcu’nun yazdığı “İçimden Geçen Zaman” ise son döneme damga vuran yayınlarımızdan oldu.
Çocuk yayıncılığına yönelik yeni CD çalışmaları ve yayınları içeren “İçimdeki Güneş Kitapları” ile um:ag yayınlarına destek olmayı sağlayacak online abonelik ve bağış sistemlerinin sağlıklı şekilde hayata geçmesi 2013’ün önemli hedeflerinden. um:ag’lıların yazınsal desteğini sağlayacağı bir blog ise yine hedeflerimiz arasında yer alıyor.
um:ag Sanat Galerisi, 2013 yılında da yeni sergilere ev sahipliği yapacak.



2.   Sosyal sorumluluk denince ilk aklınıza ne geliyor?

Sosyal sorumluluk ilk aklıma gelen insanların toplumsal olayları unutmaması ile korkmadan düşünsel ve bağımsız üretimi sağlaması.


3. Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?

Araştırmacı gazetecilik kursu Türkiye’de bir ilktir. Şu an medyada farklı haberlere imza atan öğrencilerin bir çoğu um:ag’ın araştırmacı gazetecilik öğrencileridir. Yaratıcı yazarlık seminerlerinin Türkiye’de ilk defa um:ag çatısı altında açıldığını da vurgulamak gerekir. Bugün “um:ag’lı yazarlar kuşağı” oluşturduğumuz söyleniyor.


4. Pek çok ülkede çağdaşlığın gereği olarak görülen STK’ lar bizzat devlet tarafından     fonlanarak kontrol altına alınmaktadır. Türkiye’de sistem nasıl işliyor?
Türkiye’de devlet / hükümetten fonlanan STK’lar da mevcut ancak proje bağımsız olarak çalışan STK’lar da mevcut. um:ag, bunların dışında, hem eğitim kurumu hem yayıncı hem de bir STK niteliğinde çalışıyor. Bu anlamda, vakıflar özelinden gidersek, vakıflar kuruluş senedinde yer alan faaliyetleri üzerinden tanımlanıyor. Vakıfların ayrıca kar getirici bir etkinlik yapmaları konusunda ciddi kısıtlamalar ve kontroller var. Bu ve bağlı bir çok nedenle, bir vakfın işlerini –bağımsız kalarak - yürütmenin çok kolay bir iş olmadığını belirtmek gerekiyor. um:ag özelinden bakarsak, Türkiye’de vakıflar ve dernekler sisteminin çok eşitlikçi olduğunu söylemek mümkün değil.

5. um:ag olarak gönüllü desteğini verimli kullanabiliyor musunuz? Gönüllülerin/ Üyelerin katkısı profesyonel ekibin çalışmasına uyumlu olarak tasarlanabiliyor mu?
Vakıflara üye olunamıyor. O nedenle “gönüllü olma” gibi bir sistem üzerinden um:ag’a destek vermek isteyenlerle bir araya geliyoruz. Gönüllüler, özellikle yardıma ihtiyaç duyduğumuz zaman olan anma günleri ile kitap fuarlarında bizlerle beraber çalışıyor. Gönüllülerimiz arasında sanatçılarımız, gazetecilerimiz, yazarlarımız, akademisyenlerimiz de mevcut, farklı anlamlarda bize destek oluyorlar… Bunların yanı sıra kitap tasarımlarında, afiş tasarımlarında, anma etkinliklerde video çekimi, video kolajı, fotoğraf çekimi ile farklı organizasyonlarda önemli bir altyapı desteğine ihtiyacımız oluyor, um:ag gönüllüleri maddi beklenti içinde olmadan destek veriyor. Profesyonel çalışan ekibimiz ile gönüllülerimiz uyum içinde çalışıyorlar. Etkinlik organizasyonlarında da gönüllülerimizle beraber çalışıyoruz. Tüm bunların yanında dönem dönem gönüllülerimizle bir araya gelip um:ag’a dair önerilerini alıyor; bunları da değerlendiriyoruz. Bir çok faaliyetimizin ardında, um:ag gönüllülerinin de düşünsel desteği mevcut. um:ag ailesi, büyük bir aile… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder