8 Mayıs 2013 Çarşamba

Odeabank - İnsan Kaynakları Direktörü - Figen Karatan - Röportaj



Figen Karatan Kimdir?
Odeabank, İnsan Kaynakları Direktörü

 1983 yılında Ted Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Karatan 1988 yılında Warwick Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamlamıştır.

1989-1991 yılları arasında Ankara Türkiye Bankalar Birliği Dış İlişkiler, Eğitim ve Yayın Bölümü Müdür Yardımcılığı yapmıştır. 1991-1994 yılları arasında TürkExim Bank’ta Kredi Analiz Departmanı’na Kıdemli Analist olarak çalışan Karatan, aynı yıl Interbank’a transfer olmuş ve 1996 yılına kadar Ankara Şubesi’nde Müşteri İlişkileri Yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1996 yılında HSBC Bank’a Dış Yatırımlar Bölüm Müdür Yardımcısı olarak atanan Karatan aynı bankada 2011  yılı sonuna kadar, Dış Yatırımlar Bölüm Müdürlüğü, Krediler Eğitim Yöneticiliği, Özlük Hakları Bölüm Yöneticiliği, Kariyer Performans Yönetimi, Çalışan İlişkileri, Ödüllendirme ve Ücretlendirme Bölüm Yöneticiliği, İşe Alım, Yetenek, Performans ve Ödül Yönetimi, Çalışan İlişkileri, Ücretlendirme Bölüm Başkanlığı ve vekaleten İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

2012 yılının Nisan ayında Odeabank AŞ’ye transfer olan Karatan halen aynı bankada İnsan Kaynakları Direktörlüğü görevini sürdürmektedir.

1. Odeabank’ın  İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

İnsan Kaynakları uygulamalarımızın temelinde “insan kaynağımız” yer almakta ve kısa/uzun vadeli stratejilerimizdeki başarımızda doğru insan kaynağını, doğru alanda ve pozisyonda istihdam etmek önemli rol oynamaktadır.

Odeabank İnsan Kaynakları uygulamaları, bünyesindeki çalışanlarını adil ve doğru motivasyon aracıyla ödüllendirme ve tutundurma odağıyla kurgulanmıştır.

Kurumsal performanstan yola çıkarak, bireysel performansı besleyen ve temel bankacılık stratejilerimize ulaşma yolunda, yol haritası niteliğinde olan performans hedefleri gerçekçi, müşteri ve kar odaklı, gerçek başarıyı ölçümleyen bir çerçevede oluşturulmuştur.

Ekim 2012’de elde edilen faaliyet izni ile, uzun süreden sonra bankacılık ve finans sektörüne yeni bir hareket ve dinamizm getirmiş olan Odeabank, tüm hizmetlerinde gelişmiş teknolojik altyapısını öne çıkardığı gibi, bu stratejiyi İnsan Kaynakları Uygulamalarında da kullanmaktadır. Hatasız, doğru ve bilgi güvenliği konusunda son derece hassas bir yaklaşımla, tüm süreçler detaylı analiz edilmiş ve sırayla uygulamaya koyulmuştur.

2. Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?

Odeabank’ın bankacılık iznini alması ile birlikte, yıllar sonra sektöre büyük bir hareketlilik getirdik. Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde kuruluş sürecimizi tamamlayarak, büyüme hızımıza ivme kazandırdık. Bu kısa süre zarfında, çok çeşitli ve farklı kurumlardan gelen farklı kültürleri tek bir çatı altında toplayıp, takım ruhu ve ekip çalışması ile önemli başarılara ulaştık.

Her bir çalışanının yetkinliklerini, deneyimini ve ihtiyaçlarını ayrı ayrı analiz ederek, çalışanlarımıza “kişiye özel” yatırım yapıyoruz ve her alanda bu durumu yol haritamızın pusulası olarak belirledik. Odeabank olarak çalışanlarımıza gelişimlerini destekleyecek bir iş ortamı sunabilmek amacıyla daha hızlı ve verimli hizmet vermek için güçlü bir teknolojik alt yapı oluşturduk. 

3Türkiye’de finans sektörü nerede ve neler yapması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?

Türkiye’nin uluslararası piyasalara entegre olması, yeni yatırımların yapılması ve ülkenin istikrarlı şekilde büyümesi ile beraber finans sektörü büyümeden en çok etkilenen sektör oldu.

Rekabetin yoğun olduğu ve hızla büyüyen bu sektörde koşulsuz müşteri memnuniyetinin sağlanması, yeniliklere açık olunması, müşteri odaklı yaklaşımın hayata geçirilmesi hedefleri; kaliteli, iyi eğitimli ve motivasyonu yüksek çalışanla mümkündür.
 
4. Finans sektöründe öne çıkan, yeni pozisyonlar var mı?

Hızla gelişen rekabet ortamı, özellikle hızlı ve güvenilir bankacılık hizmeti arayan, teknolojiyi yaygın kullanan müşteri kitlesi için fark yaratacak bir bankacılık alanı yaratmıştır. Teknolojik gelişmeler ve güçlü güvenlik sistemleriyle birlikte, online ve şubesiz bankacılık kavramlarının gittikçe daha bilinir olması ve yaygınlaşması günümüzün bankacılık gerçeklerinden biri haline gelmiştir. Teknoloji ile birlikte yeni bankacılık faaliyetlerinin geliştirildiği ve uygulandığı alanlar son dönemlerde, geçmişe kıyasla ivme kazanmıştır.

Bununla birlikte,  son yıllarda genç ve dinamik iş gücünün sektörümüze yaptığı katkı ve getirdiği farklı bakış açısıyla, verilen hizmetler klasik bankacılık anlayışının dışına çıkmıştır. Müşterinin ihtiyaçlarını net anlayan, pro-aktif çözümler sunan, sonuç/müşteri/kar odaklı ve bununla birlikte mevzuata uygun işlemler yaparak olası operasyonel risklerden kurumunu uzak tutan çalışan, sektörümüzde tercih edilir konuma gelmiştir.
 

5. Finans alanındaki gelişmelerin istihdam üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin uluslararası piyasalara entegre olması, yeni yatırımların yapılması ve ülkenin istikrarlı şekilde büyümesi ile beraber finans sektörü büyümeden en çok etkilenen sektör oldu. Yeni iş sahaları ve istihdam imkanları ile, sektörde büyük bir canlılık meydana geldi. Bunun en somut örneklerinden biri de Odeabank’ın Türkiye piyasalarına getirdiği yeni soluktur. Mart 2013 sonu itibariyle 523 çalışanımız bulunmakta ve 2013 yılsonuna kadar toplamda yaklaşık 1000 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır.

6. Bu sektörde çalışmak isteyenler kendilerine ne gibi yatırımlar yapmalı?

Internet çağının beraberinde getirdiği gelişen iletişim kanalları ile, finans ve bankacılık sektöründeki tüm gelişmeler hızla yayılır ve bununla birlikte de birbirinden etkilenir duruma geldi. Global ekonomik hareketliliğin yaygın olduğu bu dönemde, sektörde çalışmayı planlayan kişilerin uluslararası farkındalıklarını mümkün olan en yüksek seviyeye çekmeleri, tüm ekonomik gelişmelerden haberdar olmaları, mesleki/kişisel gelişimlerini destekleyecek bir bilinçle, kendilerine yatırım yapmaları başarıya ulaşmalarında kritik rol oynar.

1 yorum:

  1. Sayın Figen hanımı tanıma ve çalışma şansına eriştim. Bugüne kadar gördüğüm en kaliteli insanlardan birisidir. Figen hanıma yaşamında sonsuz mutluluklar ve başarılar dilerim.

    Mehmet Sümer

    YanıtlaSil