3 Aralık 2012 Pazartesi

HRM Röportaj - Akgün Yazılım, Genel Müdürü

Temel Akgün  Kimdir?
Akgün Yazılım, Genel Müdürü


Makine mühendisliği eğitimini İstanbul’ da tamamlamıştır. 1986 yılında Akgün Yazılım firmasını Trabzon’da kurmuştur. Kurulduğu dönemde Türkiye’de Sertifikalı Yazılım Uzmanları yetiştiren ilk kuruluşlardan biri olan Akgün Yazılım’ın Eğitimci olma misyonu müşteri için ayrıca katma değer oluşturmuştur.
Akgün Yazılım, 25 yıllık bilişim teknolojileri sektöründeki deneyim ve tecrübe ile bünyesinde İnsan Kaynakları, Sağlık Bilgi Sistemleri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Belediye Yönetimi gibi hizmet verdiği ve ürettiği ürünlerle ilgili her biri kendi alanlarında uzman personelleri barındırmaktadır.
Temel Akgün, evli ve 4 çocuk babasıdır..

Akgün Yazılım olarak 2013 yılına ait mevcut yatırımlar ve projelerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz?
2013 yılı ARGE merkezi olmamızın da etkisiyle kalifikasyonu yüksek personel istihdamını arttırmamız gereken bir yıl olacak. Özellikle TÜBİTAK, Avrupa Birliği, San-Tez projeleri nedeniyle akademik alanda çalışmalar yapan yüksek lisans ve doktora seviyesinde mühendis alımında artış bekliyoruz. Yatırımlarımız ve projelerimiz ağırlıklı olarak sağlık bilişimi olmak üzere mobil teknolojiler ve karar destek sistemleri üzerinde yoğunlaşacaktır.

Akgün Yazılım’ın  İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Tüm insan kaynakları uygulamalarını uygulamaktayız, özellikle dağınık lokasyondaki çalışanlarımızla entegre olabilmek adına merkezden yönetim uygulaması yapıyoruz. Tüm çalışanlarımızın eşit haklarda ve koşullarda çalışmalarını sağlamaya gayret ediyoruz. Bilhassa kurum içi eğitim uygulamalarına ağırlık veriyoruz.
Yetenek havuzu sistemi de bizi diğer firmalardan ayıran özelliklerimizden biri. Yetenekli genç mühendislerle okul yıllarında tanışıp Akgün kurum kültürüne entegre olmalarını sağlıyor ve mezuniyetlerinin ardından uzun soluklu bir iş birlikteliğine imza atarak, genç mezun istihdamına katma değer sağlıyoruz.

İnsan kaynakları uygulamalarınızda gerçekleştirdiğiniz yenilikler, varsa örnek çalışmalarınız nelerdir?
Genelde stratejik insan kaynakları uygulamalarına ağırlık veriyoruz. Sonuçta kalifikasyonu yüksek bir personel profiliniz varsa standart İK uygulamalarıyla personel aidiyetini sağlamanız mümkün değil. Kariyer yönetimi, etkin performans yönetimi özellikle yeni mezun mühendislere yönelik yetenek yönetimi projeleriyle başarılı sonuçlar alabiliyoruz.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Sosyalleşmeyi arttıran etkinlikler, başarılı çalışanların ödüllendirilmesi, organizasyonun bir arada olmasını sağlayacak kurumsal gelişim eğitimleri ve özel gün kutlamaları.


Akgün Yazılım olarak dış kaynak kullandığınız alanlar nelerdir? Dış kaynak kullanımının sağladığı faydaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dış kaynak kullanımını eğitimlerde ve bazı projelerde kullanıyoruz. Maliyet hesaplarınızı doğru bir şekilde yaptığınız müddetçe dış kaynak kullanımının oldukça faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye'de bilişim sektöründe çalışanların sektöre yönelik bilgileri ve becerileri yeterli midir?
Özellikle her yıl belirli sayıda yeni mezun mühendisle çalışma fırsatımız olduğu için şunu
rahatlıkla söyleyebilirim ki okullarda verilen eğitimin uygulamada pek fazla kullanım alanı
olamıyor, Ar-Ge projelerinde belki evet ama ticari projelerde, ciddi müşteri beklentileriyle
yürütülen çalışmalarda sektöre uygun dinamik çözümler üretmek ve sektörün dinamiklerine
hakim olmak gerekiyor. Bu da ancak belli oranda bir sektör tecrübesiyle olabiliyor.

Türkiye’de bilişim sektörünün en büyük sorunlarından birinin güvenlik olduğunu varsayarsak bununla ilgili geliştirdiğiniz çözümler var mıdır?
Akgün Yazılım olarak bir yılı aşkın süredir yapılan çalışmalar sonucunda ISO 27001 güvenlik standardını aldık. Ar-Ge merkezi olmamız ve bilişim alanında yazılım üretimi yapmamız bunu zorunlu kılan nedenlerdir.

Esneklik ve rahatlık gerçekten bilişim sektörünün vazgeçilmezi midir? Bunlar olmadan yaratıcılık olmaz mı?
Bu düşünce bilişim sektörü çalışanları için kilit slogan niteliğindedir. Özellikle karmaşık örgüt
yapılarında uygulanmak istenen kural ve prosedürler bu bölüm çalışanları için işten soğuma,
motivasyon düşüklüğü ve sadakatsizlik sebebidir. Hatta üretim performansı üzerinde de
oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Yaratıcılık için özgürlük olmalıdır elbette ama bu örgütün

düzen ve disiplinine aykırılık teşkil edecek boyutlara varmamalıdır diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder