7 Temmuz 2013 Pazar

Biga Maden, İnsan Kaynakları Sorumlusu

                                                               
Sibel Aşık Kimdir?
Biga Maden, İnsan Kaynakları Sorumlusu
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Muhasebe Bölümü mezunudur ve aynı zamanda AÖF İktisat bölümü öğrencisidir. 2008 yılından beri madencilik sektöründe çalışmakta olan Sibel Aşık, İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak Biga Maden Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinde çalışmaktadır.
Biga Maden’ in  İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Sağladığımız sosyal imkanlar ve keyifli çalışma ortamı, her alanda çalışan memnuniyetini sağlamak, çalışanlarımızın performansına göre ücret değerlendirilmesi yapılması, personel ulaşım ve servis imkanlarının sağlanması, öğle yemekleri ve kişisel ihtiyaçları için yemek kartı verilmesi, idari personelimize şirket aracı temin edilmesi ve personelimizin performansını arttırmak için gerekli eğitimlerin verilmesi IK uygulamalarımız arasındadır.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Şirket bünyesinde çalışan ve yeni alınan personelin oryantasyonunu sağlamak amacı ile dönemsel yemek organizasyonları ve anlaşmalı firmalar ile şirket bölümleri arasında hafta sonu etkinlikleri (paintball, voleybol, yüzme vb.) düzenliyoruz. Ayrıca, firmamızda 15 yılını tamamlamış kişilere plaket ve küçük armağanlar verilmektedir. Şantiyede çalışanlar ile yönetim çalışanlarının bir araya getirmek amacı ile piknik günleri düzenleyerek çalışanların motivasyonunu arttırmayı hedefliyoruz.

Türkiye’de madencilik sektörü nerede ve neler yapması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?
Sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam yaratma kapasitesine sahip olan madencilik sektörü, daha çok kırsal alanlara yakın yerlerde gerçekleştirildiği için kente olan göçü önlemekte ve bölgesel kalkınmayı da hızlandırmaktadır. Bu nedenle gerek ekonomik gerekse sosyal kalkınma politikalarının oluşturulmasında sektöre özel bir önem verilmesi gerektiği açıktır.
Madencilik sanayileşme ve kalkınma açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Ülkemiz bu açıdan büyük bir maden rezervine sahiptir. Madencilik işletmelerinin ömrü genel olarak sahip oldukları rezervle sınırlanmaktadır.
Rezervleri tükenmiş maden ocaklarının mevzuat gereğince çevre düzenlemesinin yapılarak maden işletmeleri tarafından tekrar doğaya kazandırılması gerekmektedir.
Üretilecek ham veya yarı mamul maddeler, yine bu bölgelerde, ilgili sanayinin kurulmasına katkıda bulunacaktır. Böylece; oluşturulacak istihdam alanları, iç göçün önünü alacaktır.
Madencilik sektörü doğası gereği sayısız risk unsurunu içinde barındıran insan yaşamı açısından son derece tehlikeli bir sektördür. Sektörde çalışmanın yarattığı tehlikelerin en aza indirilebilmesi için Kişisel Koruyucu Donanımlar mutlaka kullanılmalıdır.

Madencilik, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en yüksek oranda yaşandığı bir sektör olduğu için, sizin bu konuda aldığınız tedbirler nelerdir? İş sağlığı iş güvenliği konularındaki yaklaşımlarınızı öğrenebilir miyiz?  
Firmamız için Sağlık ve güvenlik, sosyal gelişmenin en temel öğelerindendir. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir. Çalışma yaşamında yer alan çalışanların sağlıklarının korunması, güvenliklerinin sağlanması için eğitimler düzenliyoruz.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirleyerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur ve biz bu sorumluluğun bilincinde olarak öncelikle çalışma alanında güvenliği en üst seviyede tutmak için;
·         Risk analizleri yaptırarak çalışma ortamının risklerini en aza hatta tamamen ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.
·        Çalışanlara İş sağlığı güvenliği eğitimi aldırarak kendilerini bilinçlendirerek önce kendi güvenliklerini sağlaması hakkında bilinçlendiriyoruz.
·      Yangın, deprem ve diğer afet durumlarında karşılaştıklarında bilinçli hareket etmelerini sağlamak amacı ile tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Acil eylem planları hazırlıyoruz.
·   Çalışma saatleri kısa ve hafta tatillerini kullandırarak çalışanların yorgun işe gelmemelerini sağlıyoruz. En büyük risk yorgun olarak fazla mesaiden kaynaklanan dikkat dağınıklığı ile olduğunu kanaatindeyiz.
·     Uzmanlık gerektiren operatör vb gibi çalışanların belgesiz kesinlikle çalıştırmıyoruz. Çalışanların tümüne yaptıkları iş konusuna yönelik eğitim aldırıyoruz.
·     İş sağılığı ve güvenliğine uygun kişisel koruyucu malzemelerini çalışanlara eksiksiz temin edip kullanmaları için gerekli uyarılar ve denetimler yapıyoruz.
İşveren olarak öncelikli olarak çalışanların bilinçlendirilmesidir. Çalışan yeterince bilinçli olur alınan her türlü tedbire ve talimatlara uyar ise işverene ve kendi adına riskin büyük bölümünü ortadan kaldırmış olacaktır. Tabi bu işvereninde üzerine düşen görevi yapması ile mümkündür. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür.
  
Ticari sorumluluklarınızın kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Madencilik yerkabuğunda bulunan çeşitli madenlerin bulundukları yerden kazılıp çıkarılma, işlenme ve madencilik yapılan yerlerin doğaya yeniden kazandırma faaliyetlerini kapsayan bir iş alanıdır. Günümüzde insanların günlük yaşantılarında kullandıkları bütün araç gereçlerden uzay teknolojisinde kullanılan araç gereçlere kadar her şey madenlerden elde edilmektedir. Bu nedenle madencilik insan yaşamında vazgeçilmezdir. Dünyada ve Türkiye’de madencilik faaliyetleri günümüzde çevreye zarar vermeyecek şekilde, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ilkelerine uygun olarak düzenlenmiş kanun ve yönetmelikler kapsamında alınan izinler çerçevesinde yapılmakta ve mevcut en iyi teknolojiler kullanılmaktadır. Şirketimiz de 1985 yılından bu yana mevcut yasalar paralelinde çalışanları ile birlikte üretken ve huzurlu bir iş ortamı yaratmayı hedefleyerek sunduğu ürün, hizmet ve istihdam olanaklarıyla  faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürerek   bölgenin lider kuruluşlarından birisi konumuna gelmiştir. Şirket bünyesinde 130’u aşan çalışanı ile birlikte bütün faaliyet alanlarında en üst düzeyde kaliteyi yakalamayı hedefleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Özellikle istihdam olarak seçimini faaliyet alanının bulunduğu bölgeden tercih etmektedir.  Diğer taraftan bütün işlerinde topluma fayda sağlama amacını esas alır. Yöresine ve çalışanlarına doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunmayı sosyal sorumluluğunun öncelikli ilkelerinden biri olarak görür.
2011 Yılında Çanakkale Girişimci İş Kadınları Derneği’nin düzenlemiş olduğu etkinliklere sponsor olarak katılmış ve plaket almış olmamız, ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (Akıl ve Strateji Oyunu) Go Topluluğunun 2012 yılında düzenlemiş olduğu turnuvalara sponsor olarak destek olup topluluk tarafından plaket ile ödüllendirilmemiz de sosyal sorumluluk projelerimize örnektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder