22 Ekim 2013 Salı

HRM Röportaj - Asaş Ambalaj - Yasin ATAK



Yasin ATAK Kimdir?
ASAŞ Ambalaj, İnsan Kaynakları Müdürü



1980 Ankara doğumlu Yasin ATAK, Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Çalışma hayatına 2005 yılında Coca-Cola İçecek İnsan Kaynakları sorumlusu olarak başlamış olup, Ankara Satış ve Üretim merkezleri ile dönemsel olarak Mersin Satış ve Üretim merkezinde; işe alım, ücret yönetimi, performans, bordro ve endüstriyel ilişkiler alanlarında görev almıştır. 2008–2010 yılları arasında Roketsan İnsan Kaynakları Uzmanı olarak işe alım, ödüllendirme, eğitim, İk uygulamalarının ERP sistemine implementasyonu konularında görev almıştır. 2010 yılının Nisan ayından itibaren ASAŞ Ambalaj İnsan Kaynakları Müdürü (Türkiye & Romanya) olarak, İnsan Kaynakları sisteminin kurulması, geliştirilmesi ve Constantia merkezi uygulamaların ülkelere adapte edilmesi üzerine çalışmalarına devam etmektedir.


Öncelikle bize kısaca “Türkiye’de Ambalaj Sanayi” hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’de ve Dünya’da tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ambalajlar arasında fleksibl ambalajlar bulunmaktadır. Gerek üretim aşaması, gerek tasarım seçeneklerinin yüksekliği ve gıda güvenliği şartlarını yerine getirmesi tercih edilmesini sağlamaktadır.
Dünyada ve Türkiye’de ki nüfus artışı, yaşam standartlarının yükselmesi, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, tüketim ürünlerine olan talep artışı ve ihracatın artması gibi trendler Türkiye’de ki ambalaj sektörünün daha da gelişmesine ve yurtdışı ile rekabetin oluşmasını sağlamaktadır.
Türkiye Fleksibl ambalaj sektöründe konumunu iyi değerlendirme yolunda hızla ilerlemektedir. 2011 yılında Constantia Flexible bünyesine katılmamız ile birlikte gelişimimiz daha da ivmelenmiştir. 


Şirketinizin İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Günümüzde İnsan Kaynağı, şirketlerin hedeflerinin gerçekleşmesinde vazgeçilmez unsurlar arasında yer almaktadır. Şirket hedeflerimizin yükselmesi ile birlikte aramıza yeni katılan takım arkadaşlarının uyum sürecine büyük önem vermekteyiz.
Bu nedenle yetkinlik bazlı mülakatlarla sistemimize uyum sağlayabilecek olan çalışanları istihdam etmekteyiz. İstihdam edilen çalışanlarımız için oryantasyon ve iş başı eğitimlerini detaylı olarak yapmaktayız. Sonrasında ise İnsan Kaynakları olarak işe uyumu ve beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını öğrenmek ve değerlendirmek adına “Şirket ve Çalışma Ortamı Değerlendirme” görüşmelerini yapmaktayız. Görüşmeler neticesinde alınan sonuçlar değerlendirilmekte, gerekli olan aksiyon planları hazırlanıp uygulanmaktadır. Buna benzer uygulamayı ayrılan çalışanlarımız içinde uygulamakta olup gelişim alanlarımızı ona göre şekillendirmekteyiz.
Yıl içerisinde yetkinlik ve hedef bazlı performans değerlendirme sistemimiz uygulanmakta olup değerlendirmeler neticesinde eğitim ve gelişim faaliyetleri belirlenmektedir. ASAŞ Türkiye’de yapılan İnsan kaynakları uygulamaları, diğer bir fabrikamızın bulunduğu Romanya’da da uygulanmaktadır.
Constantia bünyesinde var olan şirketler, İnsan kaynakları uygulamaları ile ilgili paylaşımlarda bulunmakta olup, Global ve yerel bazda uygulamaların faaliyete geçirilmesi sağlanmaktadır. Bunların başında Global yetkinliklerin belirlenmesi ve şirketler arası transferlerin gerçekleşmesi bulunmaktadır.

Çalışan motivasyonunu yükseltmek, şirkete bağımlılığı artırmak için yaptığınız uygulamalar nelerdir?
Günümüzde bilindiği üzere şirketlerin en önem verdiği konuların başında çalışan bağlılığı bulunmaktadır. Motivasyonu yüksek ve şirket bağlılığı olan çalışan topluluğu ile birlikte şirketlerin hedeflerini gerçekleştirebildikleri aşikardır. ASAŞ olarak çalışanlarımızın kıdem sürelerine baktığımızda, ortalama 16 yıldır(Mavi ve Beyaz Yaka aynı orandadır.) Portal üzerinden her yıl “Çalışma Hayatını Değerlendirme Anketi”ni düzenlemekteyiz. Bu anketin içeriğinde “Yönetim Etkinliği ve İşyerine Bağlılık“, “İş Birliği ve İletişim “ ve ”Sosyal Olanaklar”  ile ilgili sorular bulunmaktadır. Ankete çalışanlarımızın büyük bir çoğunluğunun katılımını sağlamaktayız ve onlardan aldığımız geri dönüşlere göre iyileştirme, yeni uygulama ve değerlendirmeleri planlamakta ve uygulamaktayız. Anket yenilenirken de bir önceki senenin geri dönüşleri ile alınan aksiyonların bilgilendirmesi yapılmakta ve bu sayede çalışanlarımızın beklentilerinin ne derece sağlandığı anlaşılabilmektedir.
ASAŞ’ta iki farklı öneri sistemimiz bulunmaktadır. Birincisi, çalışanlar tarafından portal üzerinden yapılan İnsan Kaynakları uygulamaları ile ilgili önerilerdir. İnsan Kaynakları tarafından uygun bulunan öneriler portal üzerinden çalışanların oylamasına sunulur, oylama sonucuna göre öneri uygulamaya alınır.
Diğer bir öneri sistemimiz ise “Sürekli İyileştirme Sistemimizdir”. Çalışanlarımız süreçlerle ilgili önerilerini sunmakta olup toplanan kurul ile bu öneriler değerlendirilir. Sonrasında yapılan önerinin sağladığı maddi faydayla orantılı olarak öneri sahibine yada takıma prim verilmektedir. Yıl içerisinde belirlenen en iyi süreç iyileştirme önerileri ise Constantia’da bulunan bütün farikaların da yer aldığı yarışmaya katılım hakkına sahip olmaktadır.
Ayrıca her yıl Aralık ayında çalışanlarımıza kıdem töreni düzenlemekte olup onları da yıllardan beri göstermiş oldukları özverili ve verimli çalışmalarından dolayı ödüllendirmekteyiz.
Yılbaşı kutlamaları, kuruluş yıldönümleri, doğa kampları, piknik, kano yarışlarına katılım ile çalışanlarımızın motivasyonlarını ve şirkete bağlılıklarını arttırmaya yönelik faaliyetlerimiz bulunmaktadır.

Ticari sorumluluklarınızın kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Fleksibl ambalaj üretiminde iddialı olduğumuz kadar Sosyal Sorumluluk projelerinde de iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Kurucumuz olan Vural Baylan vakfı tarafından yaklaşık olarak 170 üniversite öğrencisine burs vermekteyiz.
Ayrıca her yıl Türkiye genelinde bir ilköğretim okulu seçip, okulun ve öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Geçen yıl depremden etkilenen Van’da ki bir ilkokula yardımımız olmuştur.
Her yıl portal üzerinden çalışanlarımızdan sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili önerileri topluyoruz ve uygun bulduğumuz projeyi hayata geçiriyoruz. Direkt olarak maddi yardım yapmaktansa çalışanlarımızın da katılımını sağlayıp onların da farkındalıklarını arttırmayı amaçlamaktayız. Bu yıl Altınokta Körler Derneği için kupa yaptırıp bunun satışından elde ettiğimiz gelir ile derneğe 500 adet baston hediye ettik.
Geçen yıl ise tüm çalışanlarımız mavi kapak toplama kampanyasına katılmış toplanan kapaklar Ataşehir belediyesine gönderildikten sonra ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye alınması sağlanmıştır.
Constantia bünyesinde her yıl Sosyal Sorumluk projeleri ile ilgili olarak grup firmaları arasında yarışma düzenlenmektedir. Geçen yıl mavi kapak kampanyası ile de Constanti’da ki 40 fabrika arasından bu projemiz 1. olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder