11 Eylül 2013 Çarşamba

HRM Röportaj - Propin




Propin, 2005 yılında Yüksek Mimar Ebru Ersöz ve Şehir Plancısı Aydan Bozkurt tarafından kurulmuş, kurumsal kullanıcılara, mal sahiplerine, yatırımcı ve geliştiricilere aracılık ve danışmanlık hizmetleri sunan bir gayrimenkul şirketidir. Ebru Hanım ve Aydan Hanım şu anda da yöneticilik görevlerine devam etmektedirler.

Ebru Ersöz Kimdir?
Propin, Kurucu Ortak 



İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Mimar olarak 2000 yılında mezun oldu. İTÜ'de lisansüstü eğitimini tamamlayarak Yüksek Mimar unvanı aldı. Çeşitli mimarlık ve mühendislik firmalarında mimar olarak çalıştı. Colliers'da beş yıl danışman olarak görev aldı. Gayrimenkulün farklı sektörlerinde piyasa araştırmaları, fizibilite raporları hazırlanması, kullanıcı - mal sahibi temsilcisi olarak gayrimenkul kiralama ve satış işlemlerinde uzmanlaştı.
2005 yılından bu yana Propin firmasında Kurucu Ortak olarak çalışmaktadır.




Aydan Bozkurt Kimdir?
Propin, Kurucu Ortak

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Şehir Planlama bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi devam ederken çalışmaya başladığı Colliers’da ofis, arsa, depo, endüstriyel yapılar, sokak mağazacılığı gibi ticari gayrimenkul pazarının farklı alanlarında aracılık ve danışmanlık hizmetlerinde danışman olarak görev aldı.  Aynı dönemde Galata A.Ş. ve Beyoğlu A.Ş.'nin Galata ve Beyoğlu SİT alanı bölgelerinde yatırım yapılacak tarihi binaların tespiti, seçimi, mal sahibi ilişkileri, pazarlık ve satın alma süreçlerinde aktif rol aldı. Edindiği deneyimin sonunda, 2005 yılında ticari gayrimenkul sektörünün sadece "ofis" alanında aracılık ve danışmanlık hizmeti vermeyi seçen Propin'i, ortağı Ebru Ersöz'le birlikte İstanbul'da kurdu.

* Propin hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Propin, 2005 yılında ofis gayrimenkul pazarına hem arz hem talep tarafında kurumsal  aracılık servisinin bilinçli şekilde tercih edilmediği bir dönemde tek lokal firma olarak girdi.
Ofis alanında uzmanlaşmayı seçen firma ilk kurulduğu günden itibaren pazar verilerini düzenli toplamış ve her çeyrek dönemde hazırladığı raporlarla pazarla paylaşmıştır. Pazarın nabzını tutan Propin, düzenli olarak yayınladığı sektör raporları ile pazarın sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmuştur.  
Aracılık hizmetleri yanında,  yıllar içinde artan bilgi ve tecrübesiyle öngörülü projeler geliştirmek isteyen özel ve tüzel geliştiricilere proje geliştirme danışmanlığı servisi sunmaktadır.  Proje geliştirme danışmanlığı servisiyle geliştirilen ofis projelerinin, rakip binalar arasında pazarda daha güçlü  bir konumda yer almasını sağlamaktadır. 
Pazarın dinamiklerinin değiştiği, rekabet koşullarının farklılaştığı bir atmosferde Propin, sadece ofis alanında uzmanlaşmayı seçmenin getirdiği odaklanmanın verdiği güçle artan pazar bilgisini temsil ettiği mal sahiplerine butik bir hizmetle sunmakta, ayrıcalıklı bir pazarlama süreci yürütmeyi daimi hedeflemektedir. 
2012 yılını uluslararası rakipleri arasında, hem yeni ofis arayan kullanıcılara sunduğu kapsamlı yer arayışı hizmetiyle hem de mal sahiplerine sunduğu aktif pazarlama hizmetleriyle lider konumda tamamlamıştır. 
Propin İstanbul ofis pazarı yanında Ankara ve yeni gelişen İzmir ofis pazarlarını da yakından takip etmektedir. 


* Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?

Gayrimenkul pazarında sadece ofis konusunda uzmanlaşmayı seçen ilk ve tek şirketiz. Şirketimizi kurduğumuzda gayrimenkul pazarındaki firmalar, genel olarak her alanda hizmet vermekteydi. Biz Propin olarak, odaklanmamızı sadece ofis pazarına yönlendirmeyi ve müşterilerimize çok üst kalitede ve butik bir servis vermeyi seçtik. Kuruluşun ilk zamanlarında bu durum biraz yadırgansa da, zaman içerisinde tek bir alanda uzman olmamız birçok müşteri için tercih sebebi oldu. Yine tek bir konuda uzmanlaşmanın getirdiği bilgi ve deneyimle, İstanbul Ofis Pazarı’yla ilgili çok kapsamlı piyasa raporları hazırlayıp, piyasayla ücretsiz paylaşmaya başladık. Çok yoğun bir çalışmayı ve istatistik raporlarını kapsayan bu raporumuzun pazar kalitesinin yükselmesinde önemli rol oynadığıyla ilgili geri dönüşler alıyoruz.


* Ticari sorumluluklarınız kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
PROPIN ekibi olarak her zaman çevrenin ve doğal hayatın korunması konusunda bilinçli hareket etmek şirket prensiplerimiz içinde yer alıyor. ''Doğadan aldığımızı doğaya vermek'' yaklaşımıyla ağaçlandırma kampanyalarına düzenli olarak destek veriyoruz. Geri dönüşün sağlanmasıyla ilgili azami özen sarf ediyoruz.


* Kalite artırıcı bir strateji olarak dış kaynaklardan yararlanma durumunuz oluyor mu? Dış kaynak kullanımının sağladığı faydaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kendi iş modelimizde ”out-sourcing” temeline dayandığı için, dış kaynakların kullanımına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Günümüz iş koşullarında uzmanlaşmanın önemine inanıyoruz. Uzman dış kaynaklar, verimli sonuçlara başarıyla ulaşmamızı sağlıyor. Zamanı ve iş gücümüzü ana işimize yönlendiriyoruz.


* Gayrimenkul alanındaki gelişmelerin istihdam üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kurumsal gayrimenkul sektörü Türkiye için çok genç bir sektör. Bu nedenle de birçok iş fırsatını ve pozisyonu içinde barındırıyor. Gayrimenkul sektörünün diğer birçok sektörden en büyük farkı, farklı disiplinlerden ve eğitimlerden gelen kişilerin bir ekip olarak çalışmasını gerektirmesi. Gayrimenkul sektörünü oluşturan aracı, danışman, değerlemeci, mimar, şehir planlamacı, finans sağlayıcı, geliştirici, yatırımcı gibi oyuncuların her birinde yetişmiş kişilere ihtiyaç var.  Her bir alanda edinilen tecrübe sektörün diğer alanlarında da katma değer yarattığı için, her pozisyondaki iş gücü çok kıymetli durumda. 

* Gayrimenkul sektörünün ileriye gidebilmesi ve daha sağlıklı bir hale gelebilmesi için neler  yapılmalı?
Belirttiğimiz gibi sektör oldukça genç. Yakın bir geçmişe kadar emlakçılar varken, şu anda projelerin ilk aşamasından itibaren görev alan danışmanlar ve profesyonel aracılar sektörde görev yapmaya başladı. Bu kişiler çok iyi eğitime ve hayat tecrübesine sahip kişiler. Diğer yandan müteahhit kavramı gittikçe kaybolmaya başladı. Artık yerli ya da yabancı yatırımcıları ve geliştiricileri piyasada görmek mümkün. Şehircilik ve mimarlık açısından da, projelerin nitelikleri önem kazandı. Ancak Avrupa ve Amerika’yla karşılaştırıldığında daha başlangıç noktasındayız. Sektörün gelişimiyle ilgili bizim de üyesi olduğumuz dernekler ve kurumlar var ve bu kurumlar sektörün ilerlemesi için çeşitli eğitimler ve etkinlikler düzenliyor. Bunların arttırılması şart. Diğer yandan rekabetin kalite sınırlarının belirlenmesi de çok önemli. Bu noktada kalite platformlarının oluşturulması, tüm sektörün ortak faydasını sağlayacaktır.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder