5 Temmuz 2013 Cuma

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı



1.     Bir STK olarak insan kaynakları uygulamalarınız var mı? 

STK’lar özellikle  son on yılda  kurumsallaşma  yönünde önemli adımlar attılar. Bu adımlar sivil toplum alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin ve özel sektör deneyiminden sonra deneyim ve bilgisini topluma aktarmak isteyen kişilerin  bilinçli tercihleri ile büyüdü. Kurumsallaşma çalışmaları ve gençlerin STK’larda kariyer yapma talepleri, STK’lardaki İnsan Kaynakları yönetimlerinin  de özel sektöre paralel olarak  gelişmesini  hızlandırdı. İş gücü planlamasından, norm kadro çalışmasına, seçme yerleştirme, oryantasyon,  iş değerlendirme ve ücret çalışmasından, performans ve kariyer yönetimi, eğitim ve gelişim, yan haklara kadar  tüm İK uygulamaları sivil toplum için de geçerlidir.   Ayrıca, STK’ların İnsan Kaynakları alanındaki deneyimlerini ve iyi uygulamalarını paylaşarak, STK’ların  bu alana yönelik ihtiyaçlarını belirlemek ve ortak çözüm önerileri geliştirmek üzere Ekim 2011’de  TEGV öncülüğünde 25’ten çalışanı olan  on  STK’nın bir araya gelmesi ile  STK İnsan Kaynakları Çalışma Grubu kuruldu. Sivil Toplum alanında İnsan Kaynaklarının gelişimi için önemli bir adım olarak kurulan grup, belli periyotlarda toplantılarına ve paylaşımlarına  devam ediyor.

2.     Profesyonel çalışanlarınızın diğer sektör çalışanlarından daha farklı ve özel olması gerekiyor mu? Bu kişilerin motivasyonunu yükseltmek için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Çok özveri isteyen, değişik alanlarda yetkin olmayı gerektiren, dinamikleri ve öncelikleri sürekli değişen bir operasyon yürütüyoruz. İnanmadan, gönlünde hissetmeden yapılması mümkün değil. Toplumsal fayda üretmek isteyen, çözümün bir parçası olmak isteyen bilinçli bir çalışan grubumuz var. Biz çalışanlarımıza “gönüllü profesyoneller” diyoruz.
Yaptığı iş ile kendini motive eden bir grubuz; bir çocuğun gülümsemesi tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor…  İnsan Kaynakları olarak  doğum günü ve işe giriş yıldönümü kartı ve de özel gün kutlama mesajları, kıdem yılına göre verilen plaket uygulamalarımız var. Yılda 2 kez tüm personelin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bir araya geliyor ve paylaşımlarda bulunuyoruz. TEGV’li olmanın ayrıcalık olduğunu düşünen, kurum aidiyeti çok yüksek bir ekibe sahip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.


3.     Sizce gönüllülük nedir? Kişilere neler kazandırır?
“Gönüllülük”, bireylerin toplumsal sorumluluk içinde, çıkar gözetmeksizin bilgi, beceri ve kaynaklarını, bir sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmalarıdır.
TEGV, misyon ve hedeflerini, aynı görüşleri paylaşan gönüllülerinin katkılarıyla gerçekleştirebileceğini düşünür. Aktif sorumlu yurttaş olmanın gereğini gönüllü olarak toplumsal projelerde yer alarak gerçekleştirmek isteyen bireyleri örgütlemeyi işinin en önemli parçalarından biri sayar. Gönülden fakat profesyonelce yürütülen bu çalışma, tek yönlü bir ilişki değil; karşılıklı bilgi, duygu ve gönül alışverişinden oluşan dinamik bir süreçtir.
TEGV, çocukların gelişmelerini ve öğrenmelerini hızlandıran, bunun için zamanını, bilgi ve becerilerini seferber eden eğitim gönüllülerini, yarınların sorumlu yurttaşlarının oluşmasına en büyük katkı olarak görür. Vakfımız, kuruluşundan bu yana Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 10.000 gönüllümüzün desteğini alarak, gönüllülük kavramını sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel planda olabildiğince geniş bir yelpazeye yaymıştır.

4.     TEGV olarak gönüllü desteğini verimli kullanabiliyor musunuz? Gönüllülerin katkısı profesyonel ekibin çalışmasına uyumlu olarak tasarlanabiliyor mu?
TEGV’de farklı gönüllülük çeşitleri, gönüllü arama bulma yöntemleri, gönüllü eğitimleri ve gönüllü motivasyon süreçleri ile gönüllülerimizden verimli bir şekilde destek alıyoruz.

TEGV’de gönüllü olmak isteyen kişiler Adım Adım Gönüllülük olarak adlandırdığımız bir süreçten geçerler. Bu süreç içerisinde Vakfı tanırlar ve aldıkları İletişim Eğitimi ile personel, çocuklar ve diğer gönüllülerle nasıl etkin iletişim kurabileceklerini öğrenirler.
Bu süreç sonrası aktif olarak gönüllülüğe başladıklarında gerek personel ile kurulan sürekli iletişim gerekse diğer gönüllülerin katılımı ile gerçekleşen gönüllü toplantıları ile profesyonel çalışanlarla gönüllüler uyum içinde çalışmalarını sürdürürler.


5.     Gönüllüler TEGV’in misyonuna inanıyor ve bunu gönülden destekliyor mu? TEGV olarak gönüllü yönetimini sağlayabildiğinizi düşünüyor musunuz? Gönüllü değerlendirilmesi yapılıyor mu?
TEGV gönüllüleri, gönüllülük süreçlerinin başında, hakları ve sorumlulukları ile Vakıf çalışmaları sırasında izleyecekleri yolu gösteren Adım Adım Gönüllülük Süreci ile ilgili bilgilendirilirler.
TEGV gönüllülerinin, kendilerinden istenilen çalışmalara yönelik bir görev tanımı almak,  Vakıf çalışmalarında görevlendirilmeden önce gerekli oryantasyon ve eğitimlerden geçmek, bireysel çalışmaları, talep ve önerileri ile ilgili geri bildirim almak, Vakıf çalışmaları hakkında bilgilendirilme ve sürekli iletişim fırsatına sahip olmak, yürüttükleri çalışmalara yönelik teknik ve sosyal destek ile motivasyon amaçlı uygulama ve etkinliklerden yararlanmak gibi temel hakları vardır.
Gönüllülerimiz bu haklarını, çalışmalarda süreklilik ve sorumluluk, eğitimlere katılma, paylaşım, açık iletişim ve gelişime açık olma gibi Gönüllü Taahhütnamesi’nde ayrıntılı olarak tanımlanmış bir dizi sorumluluk ile birlikte kullanırlar. Tüm gönüllüler, çalışmalarını belirlenen çerçevede sürdüreceklerine dair maddeleri içeren Gönüllü Taahhütnamesi’ni imzalayarak gönüllülüğe başlarlar.
Türkiye’nin 38 ilinde 88 noktaya yayılmış gönüllü ağımızın yönetimini iyi bir şekilde sağlayarak her yıl 10.000’e yakın gönüllüyü aktive ediyoruz. Gönüllü hak ve sorumluluklarının yanında, Vakfımızın da gönüllülere karşı sorumlulukları bulunuyor. Her türlü sorun ve sıkıntıda gönüllülerimize rehber olmak, bilgi vermek, doğru yönlendirmek, kurumsal hedeflerimiz ve iletişim stratejilerimiz doğrultusunda gönüllülerimizi doğru bilgilendirmek, ‘şeffaflık’ ilkemiz çerçevesinde bilgi vermeye hazır olmak, gönüllülerimizin sorularını yanıtlamak, tüm gönüllülerimizle uyum içerisinde olmak, hepsine eşit mesafede durmak, yaşanan sorunları kişiselleştirmemek, gönüllülere ilişkin tüm çalışmaları ve iletişim süreçlerini zamanında ve kurallara uygun olarak yürütmek, böylelikle gönüllülerin zarar görmesini engellemek bunlardan bazıları.
TEGV’de bilgi, beceri ve kaynaklarını TEGV için hiçbir karşılık beklemeden kullanan gönüllülerimiz için bir performans değerlendirmesi yapmıyoruz. Ancak, Etkinlik Noktalarımızda aylık olarak yapılan gönüllü paylaşım toplantılarında, gönüllülerimiz etkinlik süreçlerini, gönüllük süreçlerini hep birlikte değerlendirme fırsatına sahip olmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder