2 Temmuz 2013 Salı

Lösev

Dr. Üstün Ezer kimdir?
Lösev, Yönetim Kurulu Başkanı
  
İlk, Orta, Lise öğrenimlerini Ankara’da tamamlayan Üstün EZER, 1981 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’da geçirdiği mecburi doktorluk hizmeti ve askerlik görevinden sonra en büyük ideali olan çocuk hastalıkları uzmanlığı için Gazi Tıp Fakültesi pediatri kliniğinde ihtisasa başlamıştır.
1990 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldu. Bununla yetinmeyerek Çocuk kan hastalıkları (Pediatrik hematoloji) dalında yine Gazi Tıp Fakültesinde ikinci bir ihtisas yaparak Pediatrik Hematolog unvanını almıştır.
Çocukluğundan beri, öğretmen olan anne ve babasının yurt sevgisi ve idealizim temelli eğitimleri ile büyüyen Dr. Ezer, çalıştığı her kurumda insan ve çocuk sevgisini ön plana çıkarmıştır. Atatürk’ün ilke ve devrimlerine inanmış ve hiçbir dönemde sapmadan kendini adamıştır. Sorunlar karşısında bireysel değil toplumsal çözümlerden yana olmuş ve bu amaçla tedavi ettiği çok sayıdaki lösemi hastalarının sosyal sıkıntılarının ağırlığı altında kalmaya dayanamayarak, 1998 yılında bir grup arkadaşı ile birlikte 10 metrekarelik bir odada 35 lösemili çocuk için Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV’i) kurmuştur.
          O tarihten beri kurucu Başkan ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alan Dr. Ezer halen Lösante – Lösemili Çocuklar Hastanesinde çocuk hematoloji uzmanı olarak çalışmaktadır. Çok sayıda proje yönetimi ile ulusal ve uluslararası yayını bulunmakta olup, Vakıf çalışmalarının yanı sıra ülkemizdeki kanser sorununa da el atmaktadır. Evli ve 2 kız babasıdır. Halen Lösev Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.

 


1.   Lösemili Çocuklar Vakfı 1998 yılında kurulmuş bir vakıf. Kuruluş hikâyenizden, hizmet ve etkinliklerinizden biraz bahseder misiniz?

Lösemili çocukları tedavi amacıyla devletin bir çocuk hastanesine yatırdığımız ilk günlerdi. Hastane yönetiminden çocukların odaları için küçük bir televizyon talebine aldığımız olumsuz yanıt sonrasında o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aramızda para toplayarak küçük bir televizyon aldık. Bu gün çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe ve tüm enerjimizle 14 yıl boyunca dur durak bilmeden çalışan, 200’ e yakın çalışanı, 13500’e yakın lösemi-kanserli çocuk ve aileleri, binlerce gönüllü ve destekçi kurum- kuruluşuyla kocaman bir aileyiz…2000 yılında kurulan LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi şu an yüzlerce lösemili ve kan hastası çocuğa koruyucu hekimlik, teşhis ve tedavi hizmeti vermektedir. Lösante tamamen ücretsiz tedavi hizmeti veren Türkiye’deki ilk ve tek lösemili çocuklar hastanesidir.
Eğitim merkezlerimizde çocuklarımıza haftanın belli günlerinde verilen eğitimlerle yetinmeyerek Ankara’da Lösemili Çocuklar İlköğretim Okulunu” açtık. Yine lösemili çocuklarımızın anneleri için açtığımız üretim atölyeleri, LÖSEV Dükkan mağazalarımız ve tedavi olurken insanca bir yaşam sağlayan Lösemili Çocuklar Köyümüz gurur kaynaklarımızdır.

2008 yıldan beri diğer kanser tanılı çocuklarımıza da sosyal destekler veriyoruz. Bu sene itibarıyla hem çocuk hem de lösemi ve yetişkin kanser hastalarına da sosyal desteklere başladık. Yardımlarımızı bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalan büyük kitlelere ulaştırma çabası içindeyiz.

2. Gerçek anlamda kamuoyuna duyurmak istediğiniz görüşleriniz, çalışmalarınız veya hedefleriniz ile ilgili aktarmak istediklerinizi öğrenebilir miyiz?
10 yılda 2 kat artan lösemi, artık çok ciddi bir toplumsal sorun haline dönüştü. Kanser artık devletin en üst birimlerinde tartışılıp ciddi önlemler alınması gereken bir sorun haline geldi. Tehlikenin farkında değiliz, yeterli önlem alınmıyor. Kansere karşı seferberlik ilan edilmeli ve ciddi tedbirler alınmalı. Her yıl ülkemizde kanserden 150 bin kişi ölüyor. Bu nüfusun altında şehirlerimiz olduğunu düşünürsek olayın büyüklüğünü daha iyi fark edebiliriz. Çocuklarımızın geleceği için kanserle mücadelede ciddi tedbirler almamız gerekiyor. Bizim amacımız da bunu sağlamak.
 
3.   Kanser sadece gelir düzeyi düşük olanların yakalandığı bir hastalık değil. Bu konuda toplumsal bilinçlendirme için neler yapıyorsunuz ve gerekli desteği alabiliyor musunuz?
Kanser artık her yaş ve cinsiyet grubu için büyük tehdit oluşturuyor. Etrafımıza baktığımızda her beş kişiden birinin kanser hastası olduğunu görüyor- duyuyoruz. Bu oran çok yakın zaman sonra daha da artacak. LÖSEV olarak kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu halkımıza anlatabilmek için sunumlar, seminerler, konferanslarla sürekli bilgi akışı sağlıyor, medyaya ilgili yayınlarımızı sürekli servis ediyor ve yayınlanmasını sağlıyoruz. 
Okullarda, kurumlarda, üniversitelerde yıl boyunca süren bilgilendirme toplantılarının yanı sıra tüm departmanlar tarafından yapılan yüz yüze görüşmeler yoluyla özelikle sağlıklı beslenmenin önemi halkımıza anlatılmaktadır.
Türk Halkı duyarlı bir millettir ve çalışmalarımıza destek olabilmek için kurumlarımız ve halkımız elinden gelen desteği Vakfımıza karşı daima göstermişlerdir. Dileğimiz bu desteklerin artarak devam etmesidir. 

4.   Bir STK olarak insan kaynakları uygulamalarınız var mı?
Evet, personel seçme ve yerleştirme, tüm departmanların sorumlularının katıldığı bir oryantasyon programı uyguluyoruz. Belirli dönemlerde birim yöneticisi ve insan kaynakları sorumlusu personel ile bir araya gelerek, beklentiler, kariyer hedefleri ile ilgili yönlendirmede bulunuyorlar, personel ile ilgili net hedefler koyuluyor.
Eğitim ve geliştirme ile ilgili olarak, her ay düzenli olarak gerçekleştirilen birim içi ve kurum içi eğitimlerimiz oluyor. Eğitim konusunda dışarıdan da sık sık destek alıyoruz. Ayrıca personelimizi yüksek lisans, doktora gibi akademik konularda da desteklemekteyiz

 
5. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde STK’ ların rolü sizce nedir?
STK’lar demokrasilerin olmazsa olmaz parçalarından biri. Ülkenin demokratikleşme ve kalkınmasında önemli aktörler, her geçen gün nitelik ve sayısal olarak artış gösteriyorlar.
Bu değişim de beraberinde, mali kaynaklar ve gönüllülük temelinde, daha fazla destek ihtiyacını ortaya çıkartıyor.


                                                           
BAĞIŞLARINIZLA LÖSEV’E DESTEK OLMAK İÇİN;
• www.losev.org.tr  “Nasıl Bağış Yapabilirim?’ den bilgi alabilir,
• Türkiye’deki tüm bankalardan havale ücreti ödemeksizin 0660 hesap numarasını kullanabilir,
• Kredi kartları ile 5 TL ve üzeri düzenli bağış yapabilir,
• Turkcell, Avea ve Vodafone faturalı hatlardan 3406’ya boş sms gönderebilir,
• Tüm seçkin zincir mağazalarında yer alan LÖSEV Kumbaralarına 1 TL’de dahi olsa 
bağış yapabilir,

• Tüm seçkin alış-veriş merkezlerinde ki LSV Stantlarından ve www.lsv.com.tr de yer alan Anne Atölyesi ürünlerimizden satın alabilir ve bu yolla bir çocuğumuzu hayata bağlayabilirsiniz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder