1 Temmuz 2013 Pazartesi

CAPITAL, ŞUBAT 2013


EN CAZİP SEKTÖR
Her yıl on binlerce genç diplomasını alarak iş hayatına atılıyor. Peki onları hangi sektörde ne tür kariyer olanakları bekliyor? Uzmanlara göre finans, inşaat ve perakende her zamanki cazibesini koruyor. Bilişim, teknoloji ve enerji ise yıldızı yükselenler arasında. İşte 2013’te telekomdan finansa, perakendeden sağlığa kadar gençlere ihtiyaç duyacak en cazip sektörler…
Teknoloji, perakende, finans, inşaat… Bu sektörlerin ortak noktası, özellikle yeni mezun gençler için her zaman cazip olmaları. Ama son yıllarda onlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Örneğin yıldızı parlayan sektörler arasında sağlık, bilişim, enerji ve lojistik öne çıkıyor. Bu sektörler, hızlı büyüme potansiyelleri nedeniyle genç istihdamı yoğun biçimde çekerken İK uzmanları, önümüzdeki dönemde yetişmiş eleman ihtiyacının artarak süreceğini söylüyor
                HRM Danışmanlık Yöneticisi Elif Ejdar Özel, “2013 yılında yeni mezunlar için perakende, hızlı tüketim, finans, telekom, teknoloji, e-ticaret ve bilişim en çok iş imkanı sağlayan sektörler arasında başı çekecek” diye konuşuyor.
                Odgers Berndtson Türkiye Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar da onunla aynı fikirde. Bozoklar, “Bu sektörlerin ortak özelliği, çok hızlı değişim ve gelişim gösterebilmeleri. Ayrıca globaldeki en iyi uygulamaları takip ediyorlar. Böylece gençlerin mesleki anlamda gelişmelerine de katkı sağlıyorlar” diyor.
                Peki yeni mezunları çeken bu sektörler, gençlere nasıl fırsatlar sunuyor? Hangi sektör, ne tip çalışma olanakları sağlıyor?

BİLİŞİMİN YILDIZI PARLAK

                Bilişim, nitelikli eleman açığının hızla arttığı sektörlerin başında geliyor. Sektördeki şirketler, hızla büyüyen ölçekleriyle gençler için ciddi kariyer fırsatları sunuyor. Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, “Özellikle yazılım uzmanı, web tasarım uzmanı, sistem ve ağ teknolojileri uzmanı, proje yöneticisi, veri tabanı uzmanı ve yöneticisi, kurumsal satış temsilcisi pozisyonları popüler olacak. Ayrıca sosyal medya, interaktif pazarlama ve arama motoru optimizasyonu uzmanlığı da gençler için parlak iş fırsatları arasında” diyor.
                HRM Danışmanlık’tan Elif Ejdar Özel, “Bilişim sektöründe uygulama ve yazılım geliştiriciliği en çok aranan meslekler arasında yer alıyor” diyor ve ekliyor.
                “Son 3 yılda yüzde 7 büyüyen bu alan, bu yılda popülerliğini koruyacak. Özellikle online pazarlama, dijital reklam uzmanı, mobil uygulama yazılım uzmanı, dijital pazarlama uzmanı gibi pozisyonlarda yeni işe alımlar olacak.”
                Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ise “Gözlemlediğimiz kadarıyla bilişim ve telekomünikasyon sektörleri gençlere önemli fırsatlar sunacak gibi gözüküyor” diyor.

ŞİRKETLER NE İSTER?

YABANCI DİL Aranan niteliklerde yabancı dil ilk sırada. Odgers Berndtson Türkiye Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, “Yabancı dil bilgisi ve uluslararası ortamlarda farklı kültürlerle bir arada çalışabilme becerisi şirketler için çok önemli” diyor.

KİŞİSEL GELİŞİM Yenibiriş.com’un genel koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, kendini geliştirmenin önemini vurguluyor: “Aday, aldığı eğitiminin üzerine ne koymuş, kendini nasıl geliştirmiş gibi soruların cevaplarına bakılıyor. İstekli ve yaratıcı olması çok önemli.”

SOSYAL YETENEK HRM’ den Elif Ejdar Özel, stajın altını çiziyor: “Artık mezuniyet derecesine daha az önem veriliyor. Bunun yerine mezunların sosyal yetenekleri, staj tecrübeleri sorgulanıyor.”

KURUM KÜLTÜRÜ Yeni mezunlarda aranan başka bir nitelik de kurum kültürüne uyum. Efes Türkiye İK Direktörü Adnan Aktar, “Kurum kültürümüzle uyumlu, sorumluluk sahibi, duyarlı ve yaratıcı olmalarına dikkat ediyoruz. Çünkü her biri kurumumuzun bir elçisi.”

DÜNYA GÖRÜŞÜ Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ise aranan nitelikleri şöyle sıralıyor: “Geniş ve açık bir dünya görüşü, takım oyununa uygunluk, araştırma yetenekleri genç mezunlarda aranan olmazsa olmaz  özelliklerdir”.

Capital, Şubat 2013

Genç Capital Ek, syf. 26-27                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder