7 Temmuz 2013 Pazar

Alamos Gold/ Kuzey Biga Madencilik, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sorumlusu


Han İlhan Kimdir?
Alamos Gold/ Kuzey Biga Madencilik, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sorumlusu
Han İlhan maden endüstrisinde çevre, mühendislik, ve inşaat alanlarında dünya çapında 30 seneye yakın bir deneyimi bulunmaktadır.  28 seneden beri merkezi Amerika’da bulunan ve dünya çapında en büyük mühendislik ve inşaat firmaları içinde sayılan URS firmasının dünyadaki maden işlerinden sorumlu olarak Amerika’da görev yaptıktan sonra, bu birikimlerini Türkiye’de gelişmekte olan maden sektörüne aktarmak amacı ile Kasım 2011 senesinde Alamos Gold’un Türkiye Sorumlusu olarak yurda dönmüştür.  Maden sektöründe yaptığı projeler, Antartika hariç bütün kıtaları kapsamaktadır.  Dünyadaki önemli sempozyumlara konuşmacı olarak devamlı çağrılmaktadır. En son Haziran 2012’de İstanbul’daki Mining Summit’e konuşmacı olarak davet edilmiştir.

Alamos Gold olarak 2013 yılına ait mevcut yatırımlar ve projelerinize ait bilgi verebilir misiniz?
Kuzey Biga Madencilik ve Doğu Biga Madencilik olarak Çanakkale merkez, Bayramiç ve Çan ilçelerinde altın madenciliği yapmak üzere MİGEM tarafından verilen arama ve işletme ruhsatlı sahalara sahip olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kirazlı, Ağı Dağı, Çamyurt Projelerimizle altın madenciliği konusunda bölgenin zenginliklerinin ülkeye kazandırılması konusunda çalışıyoruz.
Kirazlı Altın Madeni Projemiz Çanakkale’ye 26 km mesafede yer alıyor. Açık ocak madenciliği ile cevher üretmeyi düşündüğümüz projemizde, madenin ömrü süresince toplamda 495 bin ons altın, 3 milyon ons gümüş üretmeyi planlıyoruz.
Çanakkale’nin 54 km güneydoğusunda bulunan Ağı Dağı Altın Madeni Projemizde ise 1 milyon ons altın, 2 milyon ons gümüş üretmeyi planlıyoruz.
Çamyurt proje yatırım ve işletme dönemi fizibilite çalışmaları ise devam etmektedir.
Madencilik genel anlamda zor ve zahmetli ve yatırım açısından da pahalı bir sektör. Biz de yapacağımız çalışmalarla bölgenin kalkındırılmasında önemli bir rol üstleneceğiz. Yaptığımız fizibilite çalışmasına göre Kirazlı ve Ağı Dağı Projelerinin madencilik döneminde yaklaşık 425 milyon ABD doları tutarında yatırım planlıyoruz; ayrıca işletme döneminde yine 1 milyar dolar ABD Doları tutarında harcama yapacağız. Tabi tüm işletme ve yatırım dönemi harcamalarının bölgeye katkısı bununla da kalmayacak ve diğer bölgedeki sektörleri de etkileyerek çarpan etkisiyle katlanarak çoğalacak. Yani yan sanayiler ve hizmetler sektörü de bundan olumlu etkilenecek.

Madencilik alanındaki gelişmelerin istihdam üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ekonomin gelişmesindeki ana sektörlerin başında gelen madenciliğin hiç şüphe yok ki istihdama katkısı da büyük… Hayatımızda kullandığımız her aracın hammaddesini oluşturan maden sektörü, sadece madenlerin çıkarılması aşamasında değil; çıkarılan madenlerin işlenmesi, sanayide kullanımı ve yaygınlığı açılarından da büyük bir alanı etkiliyor.
Kuzey Biga Madencilik olarak biz de istihdama katkı sağlamaya yönelik ekstra çalışmalar gerçekleştiriyoruz; sosyal sorumluluk projesi kapsamında bahsettiğimiz sondörlük eğitimi de bunun bir örneği… Bu sayede yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını da gidermeyi planlıyoruz. Zaten üretim arttığında istihdam artar, istihdam arttığında ekonomi kazanır; bunlar birbirini tetikleyen domino taşlarıdır. Bizim istihdama yönelik uyguladığımız ana politika öncelikle yörenin insanları… Bizim sahalarımızda çalışanların % 85’i yörenin insanı; yani dolayısıyla önceliği kalkınmada da iş gücünde de sosyal sorumlulukta da bölgeye veriyoruz. Onlarla beraber bir değer üretmek ve bölgeyi beraber kalkındırmaktan mutluyuz. 

Türkiye’de madencilik sektörü nerede ve neler yapılması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?
Başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, bazı metalik madenler, linyit ve jeotermal kaynaklar gibi enerji ham maddeleri açısından ülkemiz zengin. Dünya piyasalarında gerçekleşen talebin büyüklüğü ve yurt içinde sağlanan üretimin hacmi, Türkiye’de madencilik sektörünün gerçekleştirdiği ihracatın üzerinde belirleyici olan temel bir etken.  Küresel piyasalardaki gelişmeler özellikle metalik cevherlerin ihracı üzerinde etkili olmakta, dünya piyasalarındaki ekonomik gelişmeler de Türk madenciliğine önemli gelişim fırsatları sunmaktadır. Bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz.
Madencilik sektörü üzerindeki vergilendirme ve teşvik uygulamaları üzerinde biraz daha detaylı durmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Yeri geliyor maden sahaları ile ilgili tüm altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasını gerektiren durumlar ortaya çıkıyor. Ayrıca madencilik sektöründe işletmeye başlamadan önce uzun süren arama faaliyetlerinin olması ve arama faaliyetlerinin müspet sonuç vermesi durumunda işletmeye başlanabilmesi sermaye açısından önemli bir risktir.  Diğer sıkıntılar is altın madenciliğinin Türkiye ekonomisine katkısının yeterince bilinmemesi, madenciliğin günlük yaşamdaki öneminin tam olarak kavranmaması, üniversite – sanayi işbirliğinin daha da güçlendirilmesine duyulan ihtiyaç.
Madencilik sektörünün geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sorunların çözümü, madencilik faaliyetlerinin desteklenmesi ve iyileştirilmesi kapsamında ulusal maden politikalarının belirlenerek maden kaynaklarının dünyadaki yeni gelişmeler ışığında ulusal ekonomiye yüksek düzeyde katkı sağlayacak biçimde değerlendirilmesi için, bir Maden Master Planı oluşturulması gerekli. Ayrıca maden ithal etmek yerine kendi öz kaynaklarımızı değerlendirmek bizi daha da zenginleştirir.

Ticari sorumluluklarınız kadar toplumsal sorumluluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz? Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Zaten bizim ilkemizin temeli insana dayanıyor. “Önce insan” derken sadece bir görev ve sorumluluk gereği insanı merkeze almadık; yaşadığımız bölgedeki insanlar için değer üretmeyi, sorunlarına yönelik projeler geliştirmeyi ve bölgesel kalkınmanın bir gereği olarak insana verdiğimiz değeri her alana yaymayı da görev kabul ettik. Açıklık ve adalet temelinde dezavantajlı gruplara da fayda sağlayan bir yapıda olmasına özen gösterdik. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürerek planlamalar yapıyor ve bölgenin acil ihtiyaçları için çözüm üretiyoruz; ilköğretim, lise ve üniversite çağında olan maddi durumu kısıtlı 83 öğrenciye verdiğimiz eğitim bursu, Çan Halk Eğitim Merkezi ve 18 Mart Üniversitesi iş birliği ile yaptığımız ortak çalışma sonrası kalifiye elemanı ihtiyacına yönelik sondör kursu, sağlıklı içme suyu ihtiyacı için bölgeye yapacağımız gölet, ağaçlandırma çalışmaları ile 14.000 fidan dikimi, kanalizasyon, cami, köy konağı, köprü ve okul onarım çalışmalarımız bu sosyal sorumluluk projelerimizden sadece bir kısmı… Danışmanlarımızın desteğini de alarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik yeni sosyal sorumluluk projeleri üretmeye tabii ki devam edeceğiz.

Üniversitelerden mezun olan maden mühendisleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Nitelikli iş gücü sağlayabiliyor musunuz?
Bakın bu konuda gerçekten çok gurur duyuyorum. Gençlerimiz, dünyanın diğer ülkelerinde edindiğim tecrübeye dayanarak söylüyorum ki çok iyi yetişmiş gençler. Çok büyük potansiyelleri var. En büyük ihtiyaçları, mevcut vizyonlarını biraz daha genişletecek dış tecrübeler yaşamak, akademik birikimlerini yerinde, farklı uygulamaları görerek derinleştirmek. Şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim ki, bizim gençlerimiz dünyanın neresine giderse gitsin, başarı olacaklardır. Hiç korkmasınlar, sektörde değişimleri iyi takip edip, bu alanda öncü durumdaki ülkelerin tecrübelerinden de yararlanmaya çalışsınlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder