7 Temmuz 2013 Pazar

Er – Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri, İK Müdürü


Hüseyin Pakdoğan Kimdir?
Er – Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri, İK Müdürü
1961 yılında Manisa’ da doğmuştur. Ticaret lisesini bitirdikten sonra 1985 yılında 9 Eylül İİBF mezun olmuştur. İnsan Kaynakları alanındaki çalışma hayatıma faaliyette olduğu dönemde sektörünün en büyükleri arasında olan Safir Tekstil şirketler grubu içinde yer alan Venüs Tekstil A.Ş. de başlamıştır.Daha sonra sırasıyla Pilenpak Ambalaj A.Ş. ve Jantaş Jant Sanayi A.Ş. de İnsan Kaynakları departmanlarının yöneticiliklerini yapmıştır
2000 yılından bu yana ise Türkiye’ nin ilk 20 şirketi içinde yer alan ve sektöründe ülkemizin en büyük firması olan Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş. görev yapmaktadır. Bu süre içinde İK departmanının kurulması ve İK yönetim modellerinin yerleştirilmesinde liderlik görevi üstlenmiştir.
Evli ve 2 kız çocuğu vardır, iyi düzeyde İngilizce biliyor.

Er-Bakır ’ ın  İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Ücret artışı yılda bir defa olmak üzere takvim yılı başlangıcında yapılmaktadır. Ücret artışında Beyaz Yaka çalışanlarımız için Hay Grup, Mavi Yaka çalışanlarımız için ise MİDS ücret yönetim sistemleri uygulanmaktadır. Kuruluşumuzda çalışanlara yasal zorunluluk şartları asgari olmak üzere çeşitli ek menfaatler sağlanmaktadır. Sağladığımız maddi ve ayni olanakların miktarı ve çeşitliliği her yıl gözden geçirilerek günün koşullarına göre düzenlenmekte ve tüm çalışanlarımıza e-ortam, pano, konuşma, vb. kanallarla duyurulmaktadır. Ayrıca çalışanlarımızın kişisel gelişimi için gerekli ortam sağlanmaktadır (Örneğin; Bireysel gelişim için eğitimler, konferanslara katılımlar, yabancı dil geliştirme programlarına katılımlarının desteklenmesi, yüksek lisans, doktora, vb.) Eğitimler İnsan Kaynakları Departmanı, çalışan ya da amiri tarafından önerilmektedir. Yetkinlik açığının giderilmesi ile ilgili eğitimler ise 360 derece performans değerlendirme uygulaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Eğitimler yılda iki dönem şeklinde planlanmaktadır. Eğitimler iç ve dış eğitimler olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğitmenler şirket içinden ve dışından gelmektedir. Şirket dışından karşılanan eğitimler yurt içi veya yurt dışı eğitim ve danışmanlık şirketleri aracılığı ile yapılmaktadır. Ayrıca e-öğrenme aracılığı ile de eğitim ihtiyaçlarımız karşılanmaktadır. Şirketteki tüm pozisyonlar için tanımlanmış yetkinlik sözlüğümüz bulunmaktadır. Temel, fonksiyonel ve yönetsel olarak sınıflandırdığımız ana yetkinliklerimiz, işe uygun personel seçebilmek için işe alım aşamalarından itibaren tespit edilmeye başlar. 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme sistemiyle her yıl çalışanlarımızın yetkinlik düzeyleri belirlenir. Beklenen seviyenin altında çıkan yetkinliklerin geliştirilmesi için ihtiyacı olan çalışanlarımıza eğitim ve gelişim planları düzenlenmektedir. Bireysel performans sisteminde ise çalışan performanslarının şirket hedefleri doğrultusunda yönetilmesi, geliştirilmesi ve ödüllendirilmesi amacı ile çalışanların hedef ve yetkinlik değerlendirmeleri yapılır.
Er-Bakır olarak insan kaynakları uygulamalarınızda gerçekleştirdiğiniz yenilikler, varsa örnek çalışmalarınız nelerdir?
İşe Alım /Yetenek Yönetimi: Açık pozisyonlar için iç başvurular açılmakta ve bölüm değiştirmek isteyen çalışanlarımıza fırsat sağlanmaktadır. Yapılan değerlendirme merkezi uygulamaları, yetkinlik bazlı mülakatlar, yetkinlik değerlendirmeleri ile sahip olduğumuz yeteneklerin yatayda ve dikeyde doğru hareketlerle yönetimi sağlanmaktadır.

Performans Değerlendirme Sistemi: 90 Derece Yetkinlik Değerlendirme Sistemi’nden 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme Sistemi’ne geçilerek daha sağlıklı verilerle yetkinlik yönetimi uygulaması sağlanmaktadır. Değerlendirmeler yılda 2 kez yapılmaya başlanmıştır. Süreç hedeflerinin yanı sıra bireysel bazda sayısal hedefler Dengeli Performans Karneleri ile takip edilmektedir.  Tüm değerlendirmeler SAP üzerinden yapılmaktadır.

Yaratıcılık ve Yenileşim Sistemi: 2000 yılından bu yana şirketimizde öneri sistemi bulunmaktadır. 2011 yılında başlatılan öneri bölge sorumlularımız ve öneri sahiplerinin sistemi daha etkin kullanabilmeleri için yapılan sistemsel iyileştirme çalışmaları sayesinde verilen öneri sayımız ve öneri veren farklı kişi sayımız artmaktadır.

Motivasyon: İnsan kaynaklarının koordinasyonunda çalışan Er-Bakır-SAK çalışanların beklentilerini anketlerle öğrenmektedir. Anketler sonucunda beklentilere göre sosyal aktiviteler (kurslar, geziler, turnuvalar) düzenlenmektedir.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Motivasyon ve bağlılığın yüksek olması çalışanların kendilerini şirketin bir parçası olarak görmesi, şirket vizyon ve misyonunun içselleştirilmesiyle sağlanabiliyor. Bu konuda iç iletişimin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Er-Bakır’ da tam anlamıyla uygulanan bir açık kapı politikası var. Herhangi bir konuda çalışanlar sorunlarını dile getirebiliyor ve bu sorunlara kısa sürede aksiyon alınıyor. Her yıl yapılan memnuniyet anketlerinde ve daha sonrasında odak grup çalışmalarında alınan verilerden yararlanarak bu konular üzerine odaklanıyor ve memnuniyetsizliği gidermeye çalışıyoruz. Ayrıca 2000 yılından bu yana faaliyette olan Öneri Değerlendirme Sistemi ile  çalışanların yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini ortaya çıkarmak ve verimliliği artırmayı amaçlıyoruz. Öneri sistemimiz elektronik ortamdan herkesin her an ulaşabileceği şekilde tasarlandı. Öneri sorumlularımızın özverili çalışmalarıyla verilen önerileri kısa sürede değerlendirmek ve sonuca ulaşıp ödüllendirmeyi gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz. Takdir ve ödüllendirme süreci kapsamında her yıl kıdem töreni düzenliyor ve kıdemli çalışanlarımızı ödüllendiriyoruz. Eğitim konusuna da oldukça önem veriyoruz. Çalışanlarımıza gerek yurt içinde gerekse yurt dışında eğitim imkânı sağlıyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayabilmek adına ISG kurulumuz ve şirket doktorumuz titizlikle çalışıyor. Son olarak sosyal aktivite kulübümüzün yaptığı faaliyetlerle çalışanlar arasındaki iletişimi güçlendirmeyi ve çalışanlarımızın iş dışındaki zamanlarını da kaliteli geçirmesini amaçlıyoruz.

Kalite artırıcı bir strateji olarak dış kaynaklardan yararlanma durumunuz oluyor mu? Dış kaynak kullanımının sağladığı faydaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
İK misyon ve vizyonu gözden geçirmeleri, seçme – yerleştirme süreci ile eğitim süreci başta olmak üzere İK modüllerinin hazırlık ve uygulama aşamalarında ve hatta modüllerin ve geliştirilen modüllerin gözden geçirilip iyileştirilme aşamalarında danışmanlık hizmeti almaya özen gösterilmektedir. Bu sayede işletme körlüğünün getirdiği dar bakış açısının yaratacağı sorunların ortadan kaldırılması ve modern yönetim tekniklerinin uygulanması uzman kişiler eliyle sağlanmaktadır.
Bir noktayı özellikle belirtmek isterim. Bildiğiniz gibi biz Türkiye’ deki ISO 500 sıralamasından (üretimden satışlar kategorisinde) ilk 25 firma içinde yer alıyoruz. 2 milyar dolara yaklaşan ciromuz ve 500 milyona yakın ihracatımız, ABD ve Denizlideki şirketlerimizle aslında bir dünya şirketiyiz.
Bizim bu noktaya gelmemizde en önemli gücümüz sahip olduğumuz çalışanlarımız. Bu nedenle bizler işe en iyileri almak zorundayız ki Er-Bakır İK departmanının KPI ları arasında seçme – yerleştirme ile ilgili 3 ayrı gösterge bulunuyor.
Başvuran yüzlerce aday içinden en iyi adaylara bizim kendi olanaklarımızla ulaşmamız biraz da şansa bağlı. Bu yüzden özellikle seçme – yerleştirme sürecimizde dış kaynak kullanımına özel önem veriyoruz. Çünkü danışmanlık firmaları firmalara zaten ellerindeki en iyi adayları sunuyor. Böylece İK departmanlarının hata yapma olasılıklarını çok aşağılara çekiyor.

Ticari sorumluluklarınızın kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Er-Bakır, toplumun saygın bir üyesi olarak bir sanayi kuruluşundan fazlası olmayı, bu bağlamda ticari faaliyetleri dışında da değer yaratmayı ve ilişkide bulunduğu tüm paydaşlarının çıkarlarını gözeterek toplumsal hayata azami katkı sağlamayı amaçlamıştır. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için Er-Bakır çalışanlarından gönüllü bir grubun olması gerektiğini düşünülerek Erbakır-SAK’ın (Sorumluluk ve Aktivite Kulübü) temelleri atıldı. Erbakır-SAK olarak öncelikli hedeflerimizi, çalışma arkadaşlarımızın boş vakitlerini en iyi şekilde değerlendirerek çalışanlar arası ilişkileri kuvvetlendirmeye ve şirketimizin bilinirliğini artırmaya yönelik faaliyetler olarak belirledik. Şu ana kadar ekipteki her bir gönüllünün proje liderliği yaptığı projeleri faaliyete geçirmiş bulunmaktayız.
Ayrıca Er-Bakır  1992 yılında kurduğu atık su arıtma tesisi ile çevre konusundaki duyarlılığını göstermiş ve Denizli’de ilk olan bu tesisle diğer kuruluşlara da örnek teşkil etmiştir. Artıma tesisinin ağır metalleri arıttığı göz önüne alındığında, önemi bir kat daha artar. Çevreye ve insana saygıyı temel bir değer olarak kabul eden Er-Bakır, Temmuz 2002’de ISO 14001 ve OHSAS 18001 sistemlerine göre belgelendirilmiştir. Er-Bakır çevreye, doğaya verdiği önemle gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak azmi ve çalışması içindedir. Bu çalışmaların sonucu, Çevre dostu firma olarak 1993 ve 2005 yılında Çevre ödülünü almıştır.
Ayrıca 2009 yılından bu yana yıllık emisyon miktarımız hesaplanarak bir sonraki yıl havaya salınnan emisyon miktarını temizlyecek adette fidan bağışı yapıyoruz. Böylece karbon ayak izimizi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.
Eğitimin ve bilimsel eğitimin önemine inanan kuruluşumuz bugün itibariyle 400’ e yakın öğrencinin yatılı/yatısız eğitim gördüğü Er-Bakır Fen Lisesinde maddi ve manevi desteğini devam ettirmektedir. Bu doğrultuda üniversite sınavlarında ülke içinde ilk 1000’ de yer alan okulumuz öğrencilerini ödüllendirme töreni yapılmaktadır. Ayrıca okulumuza daha iyi düzeyde öğrenci gelebilmesi için 2006 yılından bu yana da yine ülkemizdeki ilk ve tek “Atatürk Matematik ve Fen Bilimleri Ders Olimpiyatlarını” düzenlemektedir.
Eğitimin yanında toplumun ihtiyaç duyduğu ancak yeterince organizasyonun düzenlenemediği faaliyetlere de katkı yapmayı isteyen kuruluşumuz 2001 yılından itibaren “Okullar Arası Takım Satranç turnuvası” düzenlemeye başlamıştır.
Bu doğrultuda sporun sevilmesi, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi doğrultusunda alt yapı çalışmalarını sistematik yapmak amacıyla 2002 yılında satranç sporunda faaliyet göstermek üzere Er-Bakır Spor ve Kültür Kulübü kurulmuştur. Kulübümüzün halen 30 üyesi ve 3’ü yabancı olmak toplam 34 sporcusu bulunmaktadır.

2013 yılına ait mevcut yatırımlar ve projelerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz? 
2009 yılında insan kaynakları fonksiyonlarında başlattığımız değişim ve iyileştirme faaliyetleri 2013 yılında da devam edecektir. Son 4 yılda sistemsel olarak pek çok yenilik yapıldı. İş değerleme çalışmaları, buna bağlı olarak ücret ve yan haklar sisteminde yapılan değişiklikler, 360 derece performans yönetim sisteminin kurulması  ve SAP’ ye entegre edilmesi, norm kadro analizi çalışmaları ve kritik pozisyonların belirlenmesi ve yedekleme planının oluşturulması proje bazlı yaptığımız çalışmalara örnek gösterilebilir. 2013 yılında ücret ve eğitim yönetimi sistemlerimizi SAP’ ye entegre etmeyi planlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza başladık. 2013 yılında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz önemli projelerden biri şirket içi rotasyon planlarının  hazırlanması ve uygulamaya alınması üzerine olacaktır.  


3 yorum:

  1. merhabalar,
    Öncelikle belirtmek isterim ki blogunuzu çok iyi hazırlanmış, gerçekten ilham verici buldum.Ben İTÜ'de metalurji malzeme mühendisliği öğrencisiyim.Üniversitemizde düzenlenecek olan bir organizasyon için Hüseyin Beyin mailine ulaşmam gerek. Rica etsem yardımcı olur musunuz?
    İyi çalışmalar.
    Beril Saadet Yenigül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beril Hanım merhaba,
      Yorumunuz için teşekkür ederiz. Hüseyin Bey ile Linkedin profili üzerinden direkt olarak iletişime geçebilirsiniz. Linkini aşağıda paylaşıyorum.

      https://www.linkedin.com/pub/h%C3%BCseyin-pakdo%C4%9Fan/15/619/a40

      Başarılar dileriz.
      Saygılarımızla,
      Kaan KOÇ

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil