5 Temmuz 2013 Cuma

AKUT


Aslı Orun Kimdir?
AKUT Arama Kurtarma Derneği, Basın İlişkileri Birimi Sorumlusu
1980 İzmir doğumlu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü mezunu olan Aslı ORUN, gazete ve radyolarda farklı birimlerde çalıştıktan sonra telekomünikasyon sektöründe yöneticilik yaptı. Halkla ilişkiler, satış & pazarlama alanındaki çalışmalarının ardından şu an özel bir firmada İthalat Sorumlusu olarak görev yapıyor.
2008 yılı şubat ayından bu yana AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin gönüllüsü olan Aslı ORUN, 2011 yılı ekim ayında Basın İlişkileri Birimi Sorumlusu görevine getirildi. Bu görevinin yanısıra operasyonel ekipte de yer alıyor.


  1. Sosyal sorumluluk denince ilk aklınıza ne geliyor?
Birey olarak olduğu gibi, dernek olarak da topluma karşı bazı görevlerimiz olduğunu düşünüyoruz. AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak 5 değere sıkı sıkıya bağlıyız:
-Gönüllülük
-Karşılıksız yardımseverlik
-İnsan hayatına değer vermek
-Dürüstlük
-Güvenilirlik
Yaptığımız işlerde hep bu değerleri göz önünde bulunduruyoruz; bu doğrultuda hareket ediyoruz… Bir afet sonrasında müdahale edip yaraları sarmanın ötesinde bazı yükümlülüklerimiz olduğunu da düşünüyoruz. Felaket başa gelmeden önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekliliğine olan inancımızla afetlere dayanıklı bir toplum olabilmemiz için elimizden gelen tüm desteği sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Lise Afet Bilinçlendirme Eğitimi Projesi, Hayata Devam Türkiye Tır Projesi gibi Türkiye’yi afetlere karşı bilinçlendirmek için yürüttüğümüz projelerin yanı sıra AKUT Üniversite Öğrenci Toplulukları, AKUT Çocuk Akademisi, AKUT Seminer Birimi yapılanmalarımızla bu amacımız için çalışmaları sürdürüyoruz.


  1. Bir STK olarak insan kaynakları uygulamalarınız var mı?
Her ay düzenli olarak düzenlenen “Gönüllü Tanışma Toplantıları” sırasında derneğimizi, yapılanmamızı aktarıyoruz, aramıza katılmak isteyen gönüllülere. Sonrasında derneğimizde gönüllü olarak görev almaya karar veren kişileri, İnsan Kaynakları Birimi’nde görevli arkadaşlarımız birebir mülakata alıyorlar. Sorulan sorular ve değerlendirme sonucu, üyelik evraklarını teslim eden kişiler, faydalı olabilecekleri birimlere yönlendiriliyor. Yine AKUT Bilgi Teknolojileri Birimi gönüllüleri tarafından hazırlanan “İnsan Kaynakları Yazılımı” için çalışma sürüyor. Çalışma tamamlandığında AKUT’a üye olan gönüllülerimizin bilgilerini daha düzenli hale getirmiş ve daha hızlı takip ediyor olacağız.


  1. Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?
Türkiye çapında 30’u aşkın ekibi, 2000’e yakın gönüllüsü ile arama-kurtarma alanında faaliyet gösteren ve bunu tamamen gönüllülerin desteğiyle gerçekleştiren bir arama kurtarma derneği, AKUT Arama Kurtarma Derneği. Özellikle 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’ndeki organize çalışmalarının ardından AKUT, pek çok arama kurtarma ekibine öncü olmuştur. Öte yandan, 2011 yılı Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’in bünyesinde yer alan INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group / Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubu) tarafından düzenlenen “Sınıflandırma Tatbikatı”nı başarı ile tamamlayıp “Medium / Orta Sınıf Ekip” kategorisinde tanınan ilk Türk ekibi olmuştur. Ekim 2012’de İstanbul Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü de INSARAG tarafından “Heavy / Ağır Sınıf Ekip” kategorisinde sınıflandırılmaya hak kazanmıştır. Ancak, Türkiye’de INSARAG tarafından sınıflandırılmış AKUT gibi “gönüllü” bir kuruluş yoktur. Bu anlamda ilk, tek ve öncü olduğumuz söylenebilir. Önümüzdeki yıllarda, başka arama kurtarma ekipleri de INSARAG Sınıflandırma Tatbikatı’nı tamamlayarak uluslararası arenada kabul edilmiş ekipler olarak çalışmaya başlayacaktır.


  1. Sizce gönüllülük nedir? Kişilere neler kazandırır?
Gönüllülük, karşılık beklemeden yardım edebilme, katkıda bulunabilme yürekliliğini göstermektir. Enkaz altından ya da bir trafik kazası sonrasında sıkıştığı araçtan kurtardığımız kişilerin sağlığına kavuşmuş olması bizi mutlu etmeye, bize huzur vermeye yeterlidir. Karşılık beklemeden diyoruz ama aslında, biz istemesek de bir karşılığı var gönüllü çabalarımızın: İç huzuru… Zorda olanlara yardım edebilmenin verdiği huzur, hiçbir bedelle karşılaştırılamaz.


  1. AKUT olarak gönüllü desteğini verimli kullanabiliyor musunuz? Gönüllülerin/ Üyelerin katkısı profesyonel ekibin çalışmasına uyumlu olarak tasarlanabiliyor mu?
AKUT Arama Kurtarma Derneği, idari ve mali işlerde görevli 3 maaşlı çalışanı haricinde tamamen gönüllülerin enerjisi ile ayakta duran bir dernektir. Kurumsal yapısı sayesinde herkesin en az bir görevi vardır ve neyi, ne zaman yapması gerektiğini bilir. Derneğe yeni katılan gönüllüler, belli aralıklarla düzenlenen eğitimlere katılırlar. Bu eğitim süreci, yapılan işlere standart getirilmesi, aynı dili konuşabilmek hususunda çok önemlidir. Eğitim Bölümü, eğitimlere katılan gönüllüler ile ilgili liste ve sertifika çalışması yaparak tüm üyelerin aynı eğitimleri, seviye seviye almalarını sağlar. Böylelikle, ülke çapında ya da uluslararası düzeyde bir afetin ardından farklı bölgelerden gelen gönüller, aynı enerji ve bilgi düzeyi ile çalışabilir. Daha önce de söz ettiğim gibi, AKUT Arama Kurtarma Derneği, Temmuz 2011’de Birleşmiş Milletler’in bünyesinde yer alan INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group / Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubu) tarafından düzenlenen “Sınıflandırma Tatbikatı”nı başarı ile tamamlayıp “Medium / Orta Sınıf Ekip” kategorisinde uluslararası alanda tanınan ve onaylanan bir arama kurtarma ekibi olduğunu göstermiştir. Bu sınıflandırma, AKUT’a bazı görevler yüklemiştir; gönüllülerinin arama kurtarma konularında belli bir eğitim düzeyinde olması, kullanılacak malzemenin sürekli bakımlı ve hazır tutulması, yönetimsel açıdan hem kendi ülkesinden hem de dünyadan diğer ekiplerle birlikte çalışabilme yetisini gösterebilmesi ve bunları sağlayabilmek için de sürekli eğitimin önemini anlayıp bu doğrultuda hareket etmesi gerekmektedir. Türkiye çapında 30’u aşkın ekibimiz, 2000’e yakın gönüllümüz ve bağışlarıyla AKUT Arama Kurtarma Derneği’ni ayakta tutan destekçilerimiz, arama ve kurtarma konusunda 17 yıldır çalışmaya devam ediyor. Bundan sonra da aynı inanç ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder