7 Temmuz 2013 Pazar

Nitromak DNX, İK Müdürü


Süleyman Doğan Kimdir?

Nitromak DNX, İK Müdürü
İşletme ve Yönetim Bilimleri alanlarında lisans  ve yüksek lisans eğitimlerine sahiptir. Yurtdışında İnsan Kaynakları, Uluslar arası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri, Endüstri Psikolojisi alanlarında MBA eğitimleri ve dersleri almış, bunun dışında pek çok kurumda ve konuda seminerler ve çalıştaylara gerek katılımcı gerek konuk olarak katılmıştır
Meslek hayatına 1997 yılında Endüstriyel Tekstil Sektöründe başlamış, daha sonra Enerji sektörü, İnşaat Sektörü ile Kimya ve Maden sektörlerinde faaliyet gösteren holding ve şirketlerin İnsan Kaynakları Direktörlüğü ve Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur.
Aynı zamanda şirketlerin  örgüt ve organizasyon yapıları ve kurumsallaştırılmaları, Kalite Yönetim Sistemlerinin Yapılandırılması ve entegrasyonu,  Kurum Kültürlerinin oluşturulması, Üst Yönetim Danışmanlığı, İş Hukuku, Enerji  Hukuku ile SGK Mevzuatı  alanlarında Danışmanlık ve Baş Tetkikçilik görevlerinde de bulunmuştur. Nitromak DNX İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışmalarına bu yönde devam etmektedir.
  
2013 yılına ait mevcut yatırımlar ve projelerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz?
2013 Yılı içerisinde Nitromak Dnx olarak Kütayha Ulubatlı Bölgemizde yeni bir üretim tesisi açarak yıllık 60.000 ton üretim kapasiteli tesisimiz ile bölge ve civar illere Nitromak Kalite ve Güvencesinde ürünlerimiz ile hizmet vermeye devam edeceğiz.

Ayrıca şu an hali hazırda bulunan yurtdışı tesislerimize ilave olarak, yeni yurtdışı yatırımlarımız ve projelerimizi de bu yılın sonunda ve önümüzdeki yıl devreye alarak yeni üretim tesislerimiz ile yeni istihdamlar yaratmaya devam edeceğiz.

Şirketimiz kurulduğu günden beri hep ilkleri bünyesinde barındıran bir şirket olmuş ve ilkleri gerçekleştirmenin mutluluğu ve onuru içerisinde yeni ilkleri gerçekleştirmeye devam edecektir.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Bunun için öncelikle şirketimizin en önemli yedi değerinden bahsetmek yerinde olacaktır. Şirketimizin Değerleri;
-Her yerde herkes için sıfır zarar
- Kendini aş ve tutucu olma
- Verdiğin sözü tut
- Kendi işin gibi davran
- Müşteriyi düşün hepsini her gün
- İnsana değer ver; saygı duy, takdir et ve ödüllendir

Temel değerlerimizden de anlaşılacağı gibi, çalışanlarımız bizim için en önemli değerdir. Şirketimizin en önemli değerlerinden bir tanesi ‘’Her Yerde herkes için sıfır zarar’’ politikasıdır. İşimizin her alanında ve her aşamasında bizim için en önemli değer insandır. En karlı projelerde dahi içerisinde insana ve çevreye bir zarar gelme olasılığı olan projelere başlamadan görüşmelerimizi bitiriyoruz. Topluma ve çevreye özen gösteriyoruz.
‘’Çalışanlarımız ve diğer insanlarımız mutlu ise biz mutluyuz!’’ bilinci ile hareket ediyoruz. Hepimiz tek bir takımın üyeleriyiz ve takım içerisinde uyum ve ahengin başarıyı getirdiğini biliyoruz ve bunu yaşıyoruz.
Tüm arkadaşlarımız birbirlerini seven, birbirlerinin önceliklerine değer veren arkadaşlarımızdır bu nedenle birlikte çalışmak ve bir arada olmak bize mutluluk veriyor.
Her çalışanımızın doğum gününü ve evlilik gibi özel günlerini bir arada kutlayarak mutluluklarını paylaşıyoruz. Sevinçli ve üzüntülü anlarında hep bir arada olmaya özen göstererek sevinçleri de üzüntüleri de paylaşmayı biliyoruz.
Her projemizin tamamlanmasını organize ettiğimiz özel toplantılar ile bir arada kutluyor başarının hepimizin başarısı olduğunu biliyor ve bu mutluluğu bir arada yaşadığımız geceler düzenliyoruz.
Kuruluş yıldönümümüzü özel mekanlarda, çalışanlarımızın aile bireylerinin de bulunduğu organizasyonlar ile kutluyoruz.
Yeni yılı çalışanlarımızla ve aileleri ile birlikte eğlenceli ortamlarda karşılıyoruz.
Cuma günleri her arkadaşımız kendi yaptığı yiyeceklerden getiriyor ve hep birlikte kahvaltı yapıyoruz, hoş sohbetler eşliğinde hem kahvaltımızı yapıyoruz hem haftanın son gününde biraz daha rahat bir çalışma ortamı yaratıyoruz.
Her yıl uzun süredir şirketimize değer katan çalışanlarımıza kıdem ödüllerini takdim ediyoruz.
İnsana değer ver; saygı duy, takdir et ve ödüllendir değerimiz çerçevesinde;
Her üç ayda bir şirketimizin tüm çalışanlarına açık ‘’Dönem Personeli’ni seçiyor üst yönetimin de katıldığı eğlenceli organizasyonlarda plaketini ve ödülünü takdim ediyoruz.
‘’Kendini aş ve tutucu olma…!’’ değerimiz ışığında, çalışanlarımıza Global eğitim politikamız çerçevesinde Koçluk, Üstün Liderlik eğitimlerinden tutun da mesleki - teknik ve kişisel alandaki eğitimleri, uluslararası uzman eğitim kurumlarından aldığımız eğitimlerle destekliyor gerek kariyer gerek kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak hep bir adım önde olmalarını sağlıyoruz. Çalışanlarımız geliştikçe bizim de gelişeceğimizin bilincindeyiz ve iyi bir ekip olduğumuzu düşünüyoruz.     

Madencilik, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en yüksek oranda yaşandığı bir sektör olduğu için, sizin bu konuda aldığınız tedbirler nelerdir? İş sağlığı iş güvenliği konularındaki yaklaşımlarınızı öğrenebilir miyiz?

Madencilik ve şirketimizin faaliyet gösterdiği Patlayıcı Sektörü şüphesiz ki tehlike derecesi en yüksek işlerden biridir. Bizim işimizi, aslında kurallarını tam olarak uyguladığınızda trafikte seyreden bir araçtan daha az tehlikeli görüyorum ama dediğim gibi kurallara tam olarak uyguladığımızda. İşimizde iş Güvenliği kurallarını birebir uygulamak birinci ve vazgeçilmez değerimizdir.
‘’ Her yerde herkes için sıfır zarar…!’’
Biz işlerimizi; bu çok önemli ve aynı zamanda hem insana hem de insan hayatının ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken değerimiz çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bizim için hem çalışanlarımızın hem de diğer insanların ve çevrenin güvenliği ve sağlığı ön plandadır.
Tüm personelimiz, saha çalışmalarına çıkmadan önce her sabah iş başı eğitimlerine katılırlar. Bu eğitimlerde mühendislerimiz hem ekiplerini kontrol ederler, hem de iş güvenliği ile ilgili uyulması gereken kuralları tekrar hatırlatırlar. Sahada ekipler halinde çalışırız ve her ekipte mutlaka bir sorumlu ve mesleğinde uzman proje mühendisimiz yer alır. Çalışmaların her anında hep ekip ile birliktedirler.
Her çalışanımız sabah işine geldiğinde fosforlu iş kıyafetlerini, koruyucu gözlüklerini, baretini, koruyucu iş ayakkabılarını, eldivenlerini giyer ve tam donanımlı olarak görevine çıkar.
Bunun dışında her çalışanımızın yanında Take 5! Tehlike Analiz Aracı formlarımız, Kazaya Ramak Kala Formlarımız ve Tehlike Bildirim Formlarımız vardır. Gerek saha ve gerek ofiste her çalışanımız mutlaka günde bir adet Take5! Formu doldurur. Bu formun amacı; kişinin gerek işe başlamadan önce ve gerek gün içerisinde işini yaparken maruz kalabileceği veya gözlemlediği tehlikeleri kayıt altına almak, bu tehlike ve risklerin derecesini belirleyerek çözmektir. Eğer riskin derecesi B ve üzerinde ise derhal işi durdurma yetkisine sahiptir. İş durdurulur tehlike veya risk ortadan kaldırılır ve daha sonra tekrar çalışmaya devam edilir.
Bunun dışında  ‘’ İş İzin sistemimiz’’ vardır. Her ne sebeple olursa olsun bir çalışma yapılmadan önce iş analizleri yapılır, mevcut riskler tespit edilir ve gerekli önlemler alınarak, yetkili mercilerimizden iş izin onayları alındıktan sonra çalışma yapılır. İşin tamamlanması ile birlikte çalışma alanı İş Sağlığı ve Güvenliği açısından tekrar kontrol edilerek iş izinleri kapatılır.
Ayrıca her ay tüm bölgelerimizde ve genel merkezimizde her ayın son günü HSE aylık sunumu gerçekleştirilir. Bu sunumlar, HSE mühendislerimizin danışmanlığında kendi içimizden bir arkadaşımızın hazırladığı bir sunumu tüm çalışma arkadaşlarına yapması ile gerçekleşir.

Ticari sorumluluklarınızın kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şirketimiz ‘’Topluma ve çevreye özen göster ‘’ değeri çerçevesinde birçok sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer almaya özen göstermektedir.
Şirketimiz çevreye ve doğaya verdiği değer kapsamında Gerek Ankara’da gerek Manisa ili Soma ilçesinde de iki bölüm araziyi satın almış ve kendi adına özel orman statüsünü kazandırmıştır. Şirket olarak almış olduğumuz bu ormanda şu ana kadar 150.000’den fazla fidan dikmiş bulunmaktayız. Bir özel orman talebimiz daha Orman Bakanlığı’ndan onay beklemektedir.
Yine ‘’kardeş okul projesi’’ kapsamında Manisa İli Soma ilçesinde bulunan kardeş okulumuz ile el ele ve birlikte hareket etmektedir.


Üniversitelerden mezun olan maden mühendisleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Nitelikli işgücü sağlayabiliyor musunuz?

Maden Mühendisliğinde teorik bilginin yanı sıra verilen bilgilerin pratik ve saha uygulamaları ile birleştirilip pekiştirilmesi ve daha okul dönemindeyken uygulamalara hakim ve mezun olduğunda ne yaptığının bilincinde öğrencilerin yetiştirilmesine yönelik eğitim ve ders programları konulmasının, eğitim mevzuatının bu yönde değiştirilmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Yaz dönemlerinde yapılan kısa süreli stajların öğrencilerin gelişimi açısından yetersiz bir süre olduğunu gözlemliyoruz.

 Türkiye’de madencilik sektörü nerede ve neler yapması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?

Madencilik sektörüne her geçen gün yeni firmalar katılıyor, yer altı kaynaklarımızın etkin olarak kullanılması ve dışa bağımlılıktan kurtulmak gerçekten çok güzel ve sevindirici. Belki verilecek teşvikler ve desteklerle, yasal düzenlemelerde yapılacak değişikliklerle madencilik sektörünün geliştirilmesi sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder