12 Eylül 2013 Perşembe

Makale - İş Yerinde Sağlıklı Beslenme – Öğle Öğünü

İş Yerinde Sağlıklı Beslenme – Öğle Öğünü


İyi bir fiziksel ve zihinsel performans için beslenme önemli. Uyku hali, gerginlik ve benzeri durumların nedeni genellikle beslenme düzensizliğidir.  Uzun süreli açlık, uzun süre aç kaldıktan sonra fazla yemek, aşırı ve hızlı yeme kan şekeri düzeyinin ayarlanamamasına neden olur.  İnsülin direnci gibi sorunlar varsa durum daha da karmaşıklaşır. Sonuç performans düşüklüğü ve daha ileri sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktır.

Görüştüğüm kişiler genellikle işyerinde beslenme zorluklarını yanlış beslenme alışkanlıklarının nedeni olarak gösterirler.  İşyerinde sağlıklı beslenme ile ilgili bazı zorluklar olabilir ancak aşılmaz değildir.  Bu nedenle bireylerin psikolojisini (psikologların katkılarıyla) ve sosyal ortamını dikkate alarak diyetisyenin uzmanlık alanı olan sağlıklı beslenme ilkeleriyle birleştirerek pratik ve yararlı öneriler geliştirmeye hep özen gösteriyorum. Bugün öğle yemeği konusuna değindim.


İşyerinde yemek çıkıyorsa o menünün besin içeriğini öğrenmeye çalışın. Öğle öğünü dikkat edilmesi gereken ana bir öğündür.  Seçimleriniz her zaman gereksiniminizi karşılayacak şekilde dengeli ve ölçülü miktarlarda olmalıdır.  Bunun için 4 ana besin grubundan yani tahıl, et, sebze-meyve ve süt grubundan besinlerin tabağınızda bulunmasına özen gösterin.  Gözünüzde doygunluk hissi yaratacak büyük bir tabak seçin. Büyük tabak seçimini tıka basa doldurmak için yapmadığınızı unutmayın. Avucunuzu porsiyon kabul ederek ilk üç grubu tabağınıza yerleştirin. Nasıl mı?
Tabağın yarısının sebze-meyve grubundan olmasına dikkat edin.  Örneğin az yağlı hafif bir salata tabağın yarısını kaplayabilir.  Kalan yarıyı ise üçe bölün. İki bölümüne tahıl grubundan besin-yemek yerleştirin. Örneğin ekmek ve/veya pilav ve/veya makarna gibi besinler tabağınızın bu bölümünde yer alsın.   Gereksiniminize ve ölçüye dikkat ederseniz birkaçı da bir arada olabilir ancak bir öğünde birini seçmeniz işinizi kolaylaştır.
Yiyeceklerin alternatiflerini öğrenin. Mesela 2 kaşık pilav 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bir tabak pilav yiyince 3-4 dilim ekmek yediğinizi fark ettiğinizde beslenmenizi yönetmeniz kolay olacaktır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye beslenme ve diyet sitesinde değişim listeleri bölümünde ulaşabilirsiniz.  Kalan üçte birlik bölüme (tabağın yarısının üçte biri) et grubundan köfte ve benzeri bir besin yerleştirebilirsiniz. Tabağın yanına da bir bardak ayran veya bir kase yoğurt koyduğunuz zaman kendi tabağınızı yapmış oldunuz.  Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder