11 Eylül 2013 Çarşamba

HRM Röportaj - Lal Değerleme



Ebru Öz Kimdir?
Lal Değerleme, Yönetim Kurulu Başkanı

1974 Ankara doğumlu olan Ebru Öz, 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Mimar olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra çeşitli proje, mimarlık ve tasarım şirketlerinde çalışmıştır. 1996 yılında kurulmuş olan LAL İnşaat Emlak Taahhüt ve Mühendislik Ltd. Şirketi’nde 1998 yılında Müdür/Değerleme Uzmanı olarak çalışmaya başlamış ve değerleme uzmanlığı alanında raporlar hazırlamıştır. 2005 yılında müdürlük görevini yaptığı LAL İnşaat Emlak Taahhüt ve Mühendislik Ltd. Şirketi’ni yeniden yapılandırarak şirketin tamamen gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketi olmasını sağlamıştır. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından verilen gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansını 2005 yılında alan Ebru Öz, çalıştığı şirketin 2007 yılında A.Ş. olması ve şirketin de SPK lisanslı bir şirket olmasıyla, Yönetim Kurulu Başkanı olmuştur.
Tecrübesi ve bilgi birikimi ile gayrimenkul değerleme, gayrimenkul piyasası, değerleme uzmanlığı, yerel ve bölgesel gelişim eğilimleri, küçük ve büyük ölçekli kentsel araştırmalar/analizler gibi konularda yayınladığı yaklaşık 50 adet makalesi ile bilgi birikimini gayrimenkul piyasası takipçilerine sunmuştur. Bu çerçevede gayrimenkul sektörünün gözde web sitelerinden www.emlakkulisi.com’da düzenli olarak makaleleri yayınlanmaya devam etmektedir. Yine ilgili konularla üniversitelerde ve sivil toplum kuruluşlarında konferanslar veren Ebru Öz, çeşitli konferanslarda da konuşmacı olarak yer almıştır.


Eda Öz Kimdir?
Lal Değerleme, Yönetim Kurulu Başkan Yrd.

1979 Ankara doğumlu olan Eda Öz, 2000 yılında Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Kimya Mühendisi olarak mezun olmuştur. 2003 yılında yine Ankara Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır.
1998 yılında LAL İnşaat Emlak Taahhüt ve Mühendislik Ltd. Şirketi’nde Değerleme Uzmanı olarak çalışmaya başlayan Eda Öz, değerleme uzmanı, denetmen, sorumlu değerleme uzmanı, danışman unvanlarıyla değerleme ve danışmanlık raporlarına imza atmış, çeşitli projelerde danışman olarak yer almıştır. 2007 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Değerleme Uzmanlığı Lisansını alan Eda Öz, bu tarihten itibaren Sorumlu Değerleme Uzmanı olarak Lal Gayrimenkul Değerleme ve Müşavirlik A.Ş.’de Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir.
Halen Lal Gayrimenkul Değerleme ve Müşavirlik A.Ş.’de Genel Müdür – Sorumlu Değerleme Uzmanı olarak çalışmakta olan Eda Öz, gayrimenkul değerleme sektörüne yönelik makaleler hazırlamış, ilgili konularla üniversitelerde ve sivil toplum kuruluşlarında konferanslar vermiş ve çeşitli konferanslarda da konuşmacı olarak yer almıştır. 


* 2013 yılındaki çalışmalarınıza ilişkin bilgi verebilir misiniz?
Lal Gayrimenkul Değerleme ve Müşavirlik A.Ş, 1996 yılında inşaat ve müşavirlik hizmeti vermek üzere Ankara’da kuruldu. İlk yıllarında daha çok inşaat, mühendislik ve müşavirlik hizmeti verirken, 2003 yılından itibaren tamamen gayrimenkul değerleme sektörüne yöneldi. 2007 yılında SPK Lisansını, 2011 yılında da BDDK lisansını ve ISO 9001 Kalite Yönetimi Belgelerini aldı. Bugün Ankara’daki merkez dışında, İstanbul ve İzmir’de kurulmuş şubeleri ve ülkenin her yerinde bulunan değerleme uzmanları ile tüm Türkiye’ye hizmet veren bir firmadır. Bu yönüyle sektörünün öncülerinden olan Lal Değerleme A.Ş., ulusal hizmet anlayışının yanı sıra, yurt dışında da değerleme hizmetleri vermektedir. Müşterilerine hızlı ve kaliteli değerleme hizmeti sunmayı temel ilke edinen Lal Değerleme A.Ş. 2013 yılında da bu hizmet anlayışını daha da geliştirmek hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir.

* Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?
Lal Değerleme A.Ş. olarak bünyemizde çalışan tüm personelimizin kendisini Lal Ailesinin bir bireyi olarak görmesi önemlidir. Bu Aile olgusunun kurulup geliştirilmesinde gerçekleştirilen sosyal etkinliklerin önemli bir rolü olmaktadır. Bu çerçevede tüm personelimizin aileleri ile birlikte katılarak iyi vakit geçirebileceği sosyal etkinlikler planlanmaktadır. Merkez ofisimizde gerçekleştirilen periyodik kahvaltılarla personelimizin ofis ortamında kısa bir süre için de olsa iş yoğunluğundan uzaklaşması hedeflenmektedir. Şirket yemekleri, iftar ve piknik gibi diğer sosyal etkinlikler de bu çerçevede planlanarak gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra tüm personelimiz için düzenlenen eğitimler ile kişisel gelişimlerinin artırılmasına yönelik katkı sağlanmaktadır.

* LAL Gayrimenkul ’ un  İK uygulamaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Bünyelerinde kadrolu eksperlerin yanı sıra farklı illerde hizmet verebilmek amacıyla sözleşmeli eksperler de bulundurmak durumunda olan değerleme şirketleri için İK uygulamaları son derece önemlidir. İK uygulamaları doğru ve planlı bir şekilde uygulanmadığı takdirde tüm süreçler aksayabilir. Sektörde uygun niteliklere sahip personeli bulma konusunda tüm değerleme şirketleri benzer sorunlar yaşıyor. Bu anlamda İK uygulamalarının öneminin farkında olan Lal Değerleme A.Ş. işe alım, oryantasyon, eğitim gibi İK süreçlerini doğru şekilde uygulamaya gayret etmektedir. Uygun eğitimi almış, sektörel deneyime sahip eksperleri istihdam etmeye özen gösteren Lal Gayrimenkul Değerleme A.Ş. personel seçimini titizlikle yapıyor. Doğru mecralarda yayımlanan ilanlara yapılan başvurulardan, belirli filtrelemeler sonucu ulaşılan adaylar,  gerçekleştirilen görüşmeler sonrası uygun görüldükleri takdirde işe alınmaktadır.  Yapılan oryantasyon çalışmaları ile şirket yapısı ve işleyişine uyum süreçleri hızlandırılan yeni personelin durumları devamlı izlenerek, gerekli görülen konularda eğitimler planlanmaktadır.



* Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?
Şirketimiz bünyesinde gayrimenkul değerleme sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Lal Akademi isimli eğitim birimi kuruldu. Sektöre yeni giriş yapan kadrolu ve sözleşmeli eksperlerimizin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Lal Akademi tarafından eğitimler düzenleniyor. Bu tür bir yapılanmayı gayrimenkul değerleme sektörü açısından bir ilk olarak nitelendirebiliriz. Bunun yanı sıra gayrimenkul sektörünün tüm temsilcilerinin faydalanabileceği, kamu kuruluşları ve özel sektör şirketlerinin bilgilendirilmesine yönelik özel içerikli eğitimler de Lal Akademi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

* Türkiye’de gayrimenkul değerleme sektörü nerede ve neler yapması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?
Ülkemizde yeni bir sektör olması nedeniyle gayrimenkul değerleme süreçlerinde halen aksaklıklar yaşanabilmektedir. Gerek ilgili kamu kurumları gerekse sektörle ilgili derneklerin bu sorunlara ilişkin çalışmaları ile ülkemizde değerleme sektörü çok daha verimli ve kaliteli bir yapıya kavuşacaktır. Özellikle sektöre ilişkin derneklerin katkıları sonucu son dönemde gerçekleştirilen yasal düzenlemeler oldukça önemlidir.

Değerleme sürecinde şirketlerin ihtiyaç duyduğu evraklara ulaşma konusunda bazı sorunlar yaşansa da bunların giderilmesine yönelik çalışmalar da sürmektedir. Tapu Müdürlükleri ve Belediyelerde verilere ulaşmayı kolaylaştıran örnek projeler uygulanmaya başladı. Değerleme şirketleri açısından önemli olan bu gelişmenin ülke genelinde yaygınlaşması, mevcut durumda verilere ulaşma konusunda yaşanan zaman kaybını ortadan kaldıracak önemli bir gelişmedir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder