12 Eylül 2013 Perşembe

HRM Röportaj - Eva Plus Değerleme





Filiz Akkaya Kimdir?
EVA PLUS Değerleme, İzmir Bölge Müdürü



Filiz Akkaya, Türk gayrimenkul piyasasında gayrimenkul ve gayrimenkul projesinin geliştirme, yer seçimi, değerleme ve fizibilite konularında yaklaşık 8 yıllık  bir iş tecrübesine sahiptir. 2006-2008 döneminde TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’ de Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olarak görev almıştır. Geçtiğimiz 2,5 yıl boyunca Reel Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’de İzmir Şube Müdürü olarak görev yapmıştır.  Filiz Akkaya Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı değerleme uzmanıdır.




2013 yılına ait mevcut yatırımlar ve projelerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz?

Biz Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık olarak 2013 yılında şirketimizi iş hacmi olarak büyütmenin yanında, yeni şubeler açarak ve çalışan sayımızı arttırarak yatırımlarımızı genişlettik. Şirket profilimizde insan kaynaklarına ayırdığımız bütçeyi arttırarak daha insan odaklı büyümeye yöneldik.

Türkiye’de ilke imza attığınız yenilikler oldu mu? Öncü olduğunuz alanlar var mıdır?

Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. sektördeki öncü firmalardan biridir ve birçok ilke imza atmıştır. Kuruluşundan beri kendini geliştirmekte ve bunun meyvesini farklı dallarda hak ettiği ödüllerle almaktadır. Şirketimiz EVA bunda beş yıl önce kuruldu. 2009 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun Lisanslı Değerleme Şirketleri Listesine alındı ve 2011 Ocak ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından “bankalara değerleme hizmeti verme” yetkisi verildi. Aynı yıl İngiltere’de bir meslek kuruluşu olan ve 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors)  Türkiye’de ilk kez şirketimize “Regulated by RICS” unvanı vermiştir.  Bu, değerleme sektörü için çok önemli bir gelişmedir ve EVA öncülük etmiştir. Yine 2011 yılında Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan İngiliz Euromoney Magazine EVA  Gayrimenkul Değerlemeyi, Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması (Best Real Estate Advisory Firm, Valuation – Turkey)  olarak seçerek  ödüle layık görmüştür. Ödül 20 Eylül 2011 tarihinde açıklanmış ve 2 Kasım 2011 tarihinde Türkiye’de yapılan bir törenle kurumumuz yetkililerine  takdim edilmiştir. EVA 2013 senesinde Avrupa kaynaklı birkaç ödüle daha aday gösterilmiştir, sonuçlarını sonbaharda beklemekteyiz.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek ve şirkete bağlılığını artırmak için yaptığınız  uygulamalar nelerdir?

Çalışanlarımız ile sık sık çeşitli etkinlikler düzenliyor, ya da toplu katılımlar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl içinde tüm çalışanların katılımı olan akşam yemekleri, piknikler, bowling turnuvası, paintball, vb. etkinlikler düzenledik.

Bu etkinliklerin yanı sıra sürekli olarak şirket içi mesleki ve farklı konularda eğitimlerimiz devam etmektedir. Bu eğitimlerimizin notlarına şirketimizin tüm çalışanları İntranet ortamında da ulaşabilmektedir.

Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. olarak insan kaynakları uygulamalarınızda gerçekleştirdiğiniz yenilikler, varsa örnek çalışmalarınız nelerdir?

Bizim iş kolumuzda en büyük kaynağımız insan kaynağı. O nedenle insana yatırım yapıyoruz. Şirket içi eğitimleri bilgilendirme seminerleri veriyoruz. Örneğin geçen ay 16 saat, çalışanlara eğitim programı açtık. Bunlar mesleki eğitimler olabileceği gibi kişisel gelişime yönelik eğitimler de olabiliyor. Ayrıca üst ve orta kademe yöneticiler kendilerini geliştirmek için şirketin yönlendirdiği koçlarla çalışıyor.

Ticari sorumluluklarınız kadar toplumsal sorumluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz?  Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Zaman zaman ihtiyacı olanlara yönelik kampanyalara şirket olarak katılıyoruz. Şirket olarak çevre sertifikasına sahibiz ve buna inanıyoruz. Ayrıca ofis içinde tekrar kullanıma yönelik ayrıştırma yapıyoruz.

Kalite artırıcı bir strateji olarak dış kaynaklardan yararlanma durumunuz oluyor mu? Dış kaynak kullanımının sağladığı faydaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kalitemizi arttırmak ve globalleşen dünyada sektördeki tüm gelişmeleri takip edebilmek için dış kaynaklardan da elbette yararlanıyoruz.

Böylece dünyadaki farklı gelişmelerden daha hızlı haberdar oluyor, hatta eksik noktalarımızı daha çabuk kapatıyoruz.

Türkiye’de gayrimenkul sektörü nerede ve neler yapması gerekiyor? Nelerin üzerinde daha detaylı durulmalı?

Gayrimenkul sektörü son on yılda çok yol aldı, profesyonelleşti. Proje yapanlar artık geliştiriciler, inşaat isi taşeronluğa dönüştü ve gayrimenkul geliştirmeden ayrıldı.  Gerek destek firmaları gerekse sektörün gelişimi ile Türkiye birçok açıdan gayrimenkul alanında büyük yol kat etti. Ancak halen çözülemeyen ve iyileştirilmesi gereken konular var. İmar planlarındaki değişiklikler, uyumsuzluklar, bu konudaki davaların ihtisas mahkemesi olmaması nedeni ile uzun sürmesi, şeffaflığın sektörde az olması bunlara örnek verilebilir. Ama bunların da Türkiye geliştikçe adım adım çözüleceğini düşünüyoruz.

Gayrimenkul sektöründe öne çıkan, yeni pozisyonlar var mı?

Gayrimenkul sektörü son on yılda farklı istihdamlara kaynak oldu. Özellikle değerleme uzmanlığı bunun en önemli kaynaklarından biri. Ayrıca Gayrimenkul projelerinin sayısının artması ile gayrimenkul geliştirme alanında ciddi insan kaynağı yarattı. Ama değerleme sektörünün gelişmesinin gayrimenkul sektöründe en ciddi istihdam kaynağı olduğunu söylemek mümkün.

Gayrimenkul alanındaki gelişmelerin istihdam üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gayrimenkul sektörü, inşaat sektörü ve finans sektörü ile birebir bağlantılıdır. Bu sektörlerdeki olumlu /olumsuz gelişmeler gerek bu sektördeki istihdamı gerekse bu sektörlere bağlı yaklaşık 300’ün üzerindeki iş kolunda çalışan istihdamını etkilemektedir.

Gayrimenkul sektörünün ileriye gidebilmesi ve daha sağlıklı bir hale gelebilmesi için neler yapılmalı?

Gayrimenkul sektörünün ileriye gidebilmesi için öncelikli olarak ülke politikasındaki ve kanunlarımızdaki eksikliklerin giderilmesi ve daha sağlam zemine oturtulması gerekmektedir. Ayrıca gayrimenkul sektörünün bağlı olduğu birlik ve kuruluşların daha da güçlendirilmesi ve yasalarla desteklenmesi gerekmektedir. Sorunların çözülmesi için arabuluculuk konusunun gelişmesi ve ihtisas mahkemelerinin olması da aslında sektörü canlandıracaktır. Bu gelişmelerin yakın zamanda olmasa da orta plan da olacağına inanıyoruz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder