21 Şubat 2014 Cuma

Futurizm


Trrrrum, 
Trrrrum, 
Trak tiki tak 
Makineleşmek istiyorum! 

Mutlak buna bir çare bulacağım 
ve ben ancak bahtiyar olacağım 
Karnıma bir türbin oturtup 
Kuyruğuma çift uskuru taktığım gün!

Nazım Hikmet Ran, 1923

Nazım Hikmet’in  “Makineleşmek” şiiri Fütürist özellikler taşır. Şiiri yazdığı dönem Rusya’da Fütürist akımın en güçlü olduğu yıllardır. Şiirinde gelecekten ve sanki geleceğin insanlarından bahseder Nazım Hikmet. “Karnıma bir türbin oturtup,  Kuyruğuma çift uskuru taktığım gün!” derken, tıpkı bir bilimkurgu filminin sahnesine atıfta bulunur. Aynı zamanda teknolojinin gelişimine duyduğu hayranlığı açıkça ortaya koyar. Kendisinin bir dönem fütürist akımın etkisinde yazdığı bu şiir bugün bile etkileyiciliğini korur…

Fütürist akım 1900’lü yıllarda sanat ve edebiyat alanında kendini gösterse de, günümüzde başlı başına ‘geleceğin’ ve ‘gelecek hakkında düşünmenin’ ta kendisidir. Bugün fütürizm var olan, tanımlanmış bir geleceği benimsemek yerine, bilgi teknolojileri temelinde alternatif gelecekler oluşturmak için çabalar; bunu yaparken de ‘olumlu gelecek tasarımı’ yaklaşımını kabul eder. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, bugüne ve geleceğe dair umutsuz, olumsuz bakma eğilimindeyiz.  Bunu düşünmemizi sağlayacak ekonomik, politik ve sosyal birçok gelişmeye şahit oluyoruz. Oysa fütürist bakış açısına sahip olanlar, hatta bunu bir yaşam biçimi olarak benimseyen ‘fütüristler’,  insanoğlunun geleceğinin, bilinçli bir ‘uzakgörü/uzgörü’ anlayışıyla en ideal şekilde inşa edilmesinin peşindeler.

İnsanın akıl ve zekâsını kullanarak, yaratıcılığını teşvik etmek için teknolojiden yararlanmasını sağlamak, sürdürülebilir küresel gelecek için etik değerlere olan duyarlılığın artırılmasını ve uluslararası ortak bir hukuki düzenin kurulmasını sağlamak, dünyayı ve kaynaklarını tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul eden anlayış ve uygulamalar geliştirmek, ileri teknolojiler geliştirmek,
doğal kaynakları temel alarak sosyal adaleti en insani ve en etkili biçimde sağlamak, kaynakların belli sayıda ülke/toplum tarafından kontrol edilmesini engellemek, tüm mal ve hizmetleri  herkes için kolay ulaşılabilir hale getirmek… işte tüm bunlar geleceği ‘olumlu’ bir yaklaşımla inşa etmenin peşinde olan, gurur veren Türkiye Fütüristler Derneği’nin 2009 yılındaki Fütürist Manifestosu ile belirlediği temel ilkelerden bazıları. 21. Yüzyıl fütüristlerinin bir çok yeniliğe önderlik edeceği kesin…
Bizler de içinde bulunduğumuz çağda, dünyada ve ülkemizde en önemli adımların ileriye, inovasyona ve etik değerlerden ödün vermeden teknolojik gelişmelere doğru atılmasını umut ediyoruz ve bu ay da sizlere az bilinen, çok merak edilen ‘Fütürizm’ akımının kapılarını aralıyoruz. Keyifle okuduğunuzu umduğumuz bültenimiz, bundan böyle her iki ayda bir,  güncel eğilimlerle ve iş dünyasına dair yepyeni konularla daha zengin bir içerikle sizlerle buluşacak.  Güzel günler dileriz.
Saygılarımızla,
HRM Danışmanlık


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder