21 Şubat 2014 Cuma

Mehmet Aslanyürek - Ege Üniversitesi Futurizm Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Mahmut ASLANYÜREK Kimdir?
Ege Üniversitesi Fütürizm Topluluğu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ebiltem TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi, Girişimcilik Elçisi

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programlama ve Teknolojisi Bölümünden 2010 yılında mezun olmuştur. Ege Üniversitesinde İstatistik Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Aynı yıl katıldığı AIESEC İzmir’de 1.5 yıl gönüllü olarak çalışmıştır. Başarısızlıkla sonuçlanan 3+1 vakfı kurma girişimi ve yine başarısızlık ile sonuçlanan bir blog site Fikr-i Antep projesinden sonra 2012 yılında sırasıyla Ege Üniversitesi İstatistik Araştırma Topluluğu ve Ege Üniversitesi Fütürizm Topluluğunun yönetimine katılmıştır. 2013 Eylül ayı itibari ile İAT’ deki misyonunu tamamlamış olup, Ege Üniversitesi Fütürizm Topluluğunda halen yönetimde yer almaktadır. Son olarak Mahmut Aslanyürek 2013 yılından bu yana Ebiltem TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisinde Girişimcilik Elçisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 


1)Fütürizm Nedir?
Fütürizm İngilizce Future(gelecek) kelimesinden türemiş ve Türkçe karşılığı “uzgörü” olan bir düşünce biçimidir. Fütürizm ile ilgili pek çok tanımlama yapılabilir ama bizim üyelerimize de tanım olarak sunduğumuz; “Fütürizm olumlu gelecek tasarımcılığıdır” cümlesi bana göre Fütürizmin en iyi özetidir.

2)Fütüristler Neler Yapar?
Fütüristler hayatın her alanı hakkında hayaller kurarlar. Yaşanacak olaylar ve dünyanın alacağı yön ile ilgili tahminlerde bulunurlar. Tabi ki medyumluk yada falcılık gibi değil. Tamamen bilimsel gerçeklere dayanarak, yapılan araştırmaları inceler ve çeşitli olası teoriler hakkında öngörülerde bulunurlar.

3)Dünyada ve Türkiye’de Fütürizm Ne Durumda?
Bundan 50 yıl önce Amerika’da kurulan WFS(World Future Society) ile her meslekten ve yaştan insan Fütürizm çatısı altında örgütlenmiş durumda. Türkiye’de ise 2006 yılında kurulan Türkiye Fütüristler Derneği çalışmalarını yapmakta. Türkiye’de Fütürizm çok yeni bir kavram olarak kabul ediliyor. Türk insanının şu anda Fütürizme olan yaklaşımının bundan 5 yıl önce “Girişimcilik” ve “İnovasyon” kavramlarına olduğu düzeyde olduğunu düşünüyorum. Fütürizmin bu iki kavrama göre yayılma konusunda çok büyük avantajları var. Öncelikle bu kavramların kabulünden sonra insanlarımız yeni bir şeyler yaratma konusunda daha istekli oldular. İkinci olarak ise Fütürizm gelecekle ilgili olduğu için Fütüristlerin  inovatif düşünmesi ve hayallerini gerçek kılmak içinde girişimci olmalısı gerekmekte. Bu iki kavramın ülkemizde kabulünün sağlanmış olması da Fütürizm düşünce akımının yayılması konusunda bize avantaj sağlıyor.

4)Türkiye Fütüristler Derneği Neler Yapıyor?
Fütüristler Derneği, sosyal ve pozitif bilimler açısından tüm disiplinlerin ve teknolojinin insanlığı ne kadar ve nasıl etkileyeceği, nelerin değişeceği ve dönüşeceğiyle ilgili görüşleri paylaşmak; iş yaşamı ve sosyal hayatı iyileştirmeye yönelik yöntemler geliştirmek üzere faaliyetlerde bulunmaktadır.
Özellikle şu anda ODTÜ’de Fütürizm okulunun faaliyet göstermesi ve 1 Mart Dünya Fütüristler gününün ilk defa 2013 yılında ülkemizde kutlanmış olması derneğin insanları bilinçlendirme çalışmaları bakımından başarılı adımlar olarak kabul edilebilir.
Türkiye Fütüristler Derneği şu anda Ankara ve İstanbul şubeleri ile çalışmalarını sürdürmekte. Ege bölgesi ve İzmir için güzel bir haber olarak ise derneğin bu yıl içerisinde İzmir’de 3. şubesini açacağını söylemek benim için büyük bir mutluluk. Bu şube ile beraber İzmir içerisinde pek çok şirketin geleceğe daha aydınlık bakacağına inanıyorum.

5)Ege Üniversitesi Fütürizm Topluluğu Neler Yapar?
Ege Üniversitesi Fütürizm Topluluğu 2008 yılında kurulmuş ve o günden 2012 yılında kadar her yıl en azından bir büyük etkinlik gerçekleştirmiş ama sürdürülebilirliği sağlanamamış bir topluluk konumundaydı. 2012 yılında topluluğun yönetimini devraldığımız zaman Fütürizmi kampüs içerisinde ve Ege bölgesinde tanıtmanın haricinde EFT’yi geleceği olan bir topluluk olarak bırakmayı hedef belirledik. Geride kalan 2 sene içerisinde sektörlerin gelecekleri ile ilgili konuşmalar yapan pek çok firma yetkilisi ile öğrencileri buluşturduk. Sektörleri sadece dinlemek yetmez dedik fabrika gezileri düzenledik ve geçen sene en büyük etkinliğimiz olan “Fütürizm ve İnovasyon Zirvesi” ni gerçekleştirdik. Bu sene ise bu etkinliklerin yanı sıra üyelerimize özel olarak her hafta bir sektör seçip takımlar halinde o sektörün 5-10-20 yıllık süreçlerde yaşayacağı değişimi göz önüne alarak iş fikirleri oluşturup bu fikirleri hep beraber tartıştığımız “Fütüristik Kahve Sohbetleri” düzenliyoruz.

6)Size nasıl ulaşabiliriz?
Türkiye Fütüristler Derneği: http://www.futurizm.org/
Genç Fütüristler: http://www.gencfuturistler.org/
E.Ü. Fütürizm Topluluğu: https://www.facebook.com/EUFuturizm?fref=ts

Bu adresler üzerinden bizleri takip edebilir ya da sorularınızı yöneltebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder