3 Ocak 2013 Perşembe

"Girişimciliğin istenirse öğrenebilir bir kavram olduğuna inanıyoruz"


Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi Özden Anık Tekir, 
HRM Bülten okurlarıyla Özyeğin Üniversitesi'nin Girişimcilik Yüksek Lisans programının içeriğini, üniversitenin girişimci öğrencilere verdiği destekleri, ilgiyle karşılanan Girişim Fabrikası programını ve yeni dönem projelerini paylaştı...

Kendinizden kısaca bahseder misiniz? 
On iki yıllık kurumsal iş hayatından sonra girişimciliği denemeye karar verdim. Yaklaşık dört yıl girişimcilik deneyimim sırasında deneme-yanılma yöntemleri ile hatalar yaparak girişimciliğe sürdürmeye devam ederken, kadın girişimciliği ile ilgili bir projede danışmanlık yapmam istendi. Ancak projenin Avrupa Birliği projesi olması sebebiyle tam zamanlı çalışmam gerekiyordu. Bir süreliğine girişimciliğime ara verip Türkiye’nin ilk kadın girişimci merkezlerinden biri olan Pendik  Kadın Girişimci Merkezi'nde (KİŞGEM) yöneticilik yaptım. O dönem girişimcilerle çalışmak ve girişimcilikle ilgili çalışmalar yapmak çok keyif verdi.

Derken Özyeğin Üniversitesi ile yollarım kesişti ve Girişimcilik Merkezi Yöneticisi olarak çalışmaya başladım. Merkezimiz, kurulduğu günden beri girişimcilerle çalışmakta ve girişimci araştırma üniversitesi misyonuna uygun olarak öğrencilere, akademisyenlere ve içinde bulunduğu toplumda yer alan girişimci adaylarına hayallerini gerçekleştirmeleri için gereken motivasyon, yetkinlik ve yetenekleri sağlayacak aktiviteleri düzenlemektedir. Ben de tüm aktiviteler içerisinde kendi uzmanlık alanlarım çerçevesinde destek olmak ve projeler yürütmekteyim. Merkezde yürüttüğüm ve sorumluluğumda olan projelerden söz etmek gerekirse, KOSGEB eğitimleri veriyorum, 10.000 Kadın Girişimci Sertifika programında zaman zaman eğitmenlik yapıyor ve kadın girişimcilerle çalışıyorum. KOBİ’ler için Büyüyen Kobi Programı’nı başlatıyoruz. Bu programın yürütücülüğünü yapıyorum; yine KAGİDER ile birlikte bir Avrupa Birliği Projesi olan “Avrupa Kadın Mentörler Ağı” Projesi’nde Özyeğin Üniversitesi olarak ortak olarak çalışmaktayız. Bu hızlı tempoya Girişimcilik Yüksek Lisans Programımıza idari destek vermek desteklenince, oldukça yoğun ve girişimcilikle dolu bir çalışma hayatım olduğu söylenebilir.

Girişimcilik Yüksek Lisans programınızdan bahseder misiniz? Bu programla neyi hedefliyorsunuz? 
Özyeğin Üniversitesi olarak 2011 akademik yılında Türkiye’nin ilk Girişimcilik Lisans Programı’nı da açtık. Bu programı sürdürürken gördük ki Girişimciik Yüksek Lisansına da ihtiyaç var ve yine bir ilke daha imza atarak ‘Girişimcilik Yüksek Lisans Programı’nı başlattık. Girişimcilik Yüksek Lisans Programımız; eko-sistemin tüm parçalarıyla entegre, pragmatik, esnek, erişilebilir ve ayakları yere basan özgün bir program olarak tasarlandı. Programımız, girişimci ruha sahip ve kariyerini girişimci olarak devam ettirmek isteyen üniversite mezunlarına eğitim vermektedir. Girişimcilik Yüksek Lisans programımız ile, hayata geçirecekleri yenilikler, yaratacakları yeni iş hacimleri ve istihdam ile kalkınmanın motoru olma görevini üstlenecek “bağımsız”, “kurumsal” ve “sosyal” girişimciler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

Girişimcilik Yüksek Lisans programı dışında diğer bölümlerde eğitim alan öğrencilerin girişimlerini de destekliyor musunuz? 
Özyeğin Üniversitesi olarak girişimcilik ile çıktığımız misyonumuzla, kurulduğumuz ilk günden beri tüm lisans öğrencileri girişimcilik dersleri almaktadır. Öyleki üniversitemizde girişimcilik yapmak isteyen iş fikirlerini gerçekleştirmek isteyen öğrencilerimize kendi girişimleri için fırsatlar verilmektedir. Bu kapsamda hali hazırda yedi tane girişimci öğrencimiz üniversitemizde faaliyet göstermektedirler. Üniversitemizin logolu t-shirtlerinden tutun da, üniversite yurt kafetaryasının işletilmesi, çamaşırhane hizmetleri, yiyecek otomatları gibi birçok işleri üniversitemiz öğrencilerimiz yapmaktadır. Üniversitemizde girişimci olmak isteyen öğrencilerimiz büyük bir titizlikle belirlenmiş prosedürler çerçevesinde seçim komitesine yaptıkları sunumlarla iş modellerini anlatmakta ve seçilen başarılı projelerde üniversite kampüsünde faaliyet gösterebilmektedir. Tüm bu süreç için de kendilerine mentörlük ve danışmanlık desteği verilmektedir.

Girişim Fabrikası programınızdan bahseder misiniz? Bu programdan yararlanmak isteyen kişiler nasıl bir yol izlemeli? 
Girişim Fabrikası teknoloji alanında yüksek potansiyelli, sürdürülebilir işler kurmak isteyen teknogirişimcileri fikir aşamasından ürün lansmanı aşamasına kadar destekleyen iş hızlandırma programıdır. Amacımız, genç girişimcilerin bu yeni girişim maceralarındaki kaynak ve bilgi ihtiyacını karşılamaktır. Girişim Fabrikası, Türkiye’nin öncü girişimcilik üniversitesi Özyeğin Üniversitesi ve girişimcileri her alanda destekleyen Türkiye’nin öncü mobil operatörü Turkcell işbirliği ile kurulmuş kar amacı gütmeyen bir girişimdir. Diğer sponsorlarımız Doğa Ventures ve Tahincioğlu Holding, erken aşamadaki genç teknoloji girişimlerine desteklerini sağlamaktadır. Hızlandırma Programımızı başarılı girişimcilerin yetiştirilebileceği varsayımıyla kurduk fakat büyük fikirler (aynı zamanda girişimler) kurucuların, müşterilerin ve mentorların ortak çalışmalarının sonucudur. Tüm çabamız, Türkiye’de bu bileşenleri bir araya getiren ve birlikte çalışmalarını sağlayacak destek yapısını kurmaktır. Amacımız genç girişimcilerin, girişimcilik yolculuğundaki bilgi ve kaynak ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Girişim Fabrikamızda bugüne kadar 18 ayda, 1.5m TL'den fazla özel ve 500k TL’den fazla kamu desteği alan, 18 girişimi destekledik. Hızlandırma Programının en çekici unsuru olan ve girişimcilik eğitiminin verildiği kamplarda biriken bilgiyle geliştirdiğimiz "Fit StartupCanvas" ile uluslararası hale getirdik. Girişim Fabrikamıza başvurmak isteyen girişimcilerimiz www.girisimfabrikasi.com sitesine girerek daha detaylı bilgi alabilir ve başvuruda bulunabilirler.

On bin kadın girişimciye destek projenizden bahsedebilir misiniz? Bu programdan yararlanmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli? 
10.000 Kadın Programı, GoldmanSachs tarafından dünyada 2008 yılında başlatılan, şu anda 43 ülkede yürütülmekte olan bir sosyal sorumluluk projesidir. Amaç dünya çapında yeterli imkanlardan yoksun 10.000 girişimci kadına işletme ve yöneticilik eğitimleri vererek işlerini büyütmelerine destek olmaktır. 10.000 Kadın Türkiye’de üniversitemiz tarafından yürütülmektedir ve dört yılda 400 kadın girişimciye ücretsiz eğitimler vererek işlerini büyütmelerine destek olmayı hedeflemektedir. Eğitimlere ek olarak mezunlar, montörlük, koçluk, iş danışmalığı ve ağ oluşturma faaliyetleriyle desteklenmektedir. Bugüne kadar 241 kadın girişimcinin eğitim aldığı programdan 2013 yılı içinde 160 kadın girişimci daha yararlanabilecektir.

Programa başvurmak isteyen kadın girişimcilerin www.10000kadin.org sitesine girerek baş formunu doldurmaları gerekiyor. 2013 yılı için iki kere başvuru alınacak olup, ilk başvuru dönemi 26 Kasım 2012’de sona ermiştir. Haziran ayı içerisinde tekrar başvurular açılacaktır. İlgilenen kadın girişimciler programın web sitesini takip ederek detaylı bilgi alabilirler.

Girişimcilik programlarınıza katılıp, kendi işini kuran “başarı hikâyesi” olarak anlatabileceğiniz kişiler var mı? 
Bu konuda verilebilecek birçok örnek bulunuyor; örneğin Girişim Fabrikası’nda faaliyet gösterip işini geliştirerek yatırımcılardan destek alan girişimcilerimiz var. Başlangıçtaki iş fikirleri Girişim Fabrikamızda şekillendi, gelişti ve sonrasında da iyi destekler alabilecek hale geldiler. Yine "10.000 Kadın" programımızda eğitimler alıp işini büyüten, hayatını değiştiren kendine ve işine inan birçok kadın girişimci yetiştirdik. KOSGEB eğitimlerimizde bizimle tanışıp bizimle irtibatı kesmeyen ve işini büyüten, hatta yatırımcılara sundukları sunumlarla şirketlerine yatırım alan girişimcilerimiz var.

Kurumsal dünyayla birlikte yürüttüğünüz projeleriniz var mı? 
Son zamanlarda kurumsal firmalarda "inovasyon" kavramı çok kullanılmaya başlandı. Bu kavramın kurumlarda kullanılması hizmet ve ürünlerde yeniden yapılanmalar ve değişikliklerin yapılmasını gerektiriyor. Bunu yapabilmek içinde kurumların içinden kurumsal girişimcilerin ortaya çıkması gerekiyor. Biz de tam bu noktada büyük kurumların mevcut yapılarında ekonomik değer üreten ürün ve servisler yaratmak için, "kurumsal girişimcilik" bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Eğitmenlerimizin sahip olduğu kurumsal deneyimler sayesinde, değer temelli kurumsal eğitim çözümlerini kurumsal firmalara verebiliyoruz. Bugüne kadar Vestel, Borusan Lojistik, gibi kurumlara kurumsal girişimcilik eğitimleri vererek projelere katkı sağlamaya çalıştık.

Kendi işini kurmak isteyen kişilere neler tavsiye edersiniz? 
Girişimci olmak ve girişimciliğe karar vermek çok önemli ve özel bir karardır. Ne yazık ki ülkemizde bu karar çok kısa sürede veriliyor ve araştırmadan, düşünülmeden girişimler kurulabiliyor. Bu girişimler de sağlıklı ve sürdürülebilir girişimler olmuyor. Bu nedenle girişimci olmak isteyenlerin öncelikle iş fikirlerinin bir ihtiyacı karşılayıp karşılamadığına, müşterisi olup olmadığına mutlaka bakması, araştırması ve sorgulaması gerekiyor. İş kurmadan önce doğru bir iş modeli oluşturmak, iş için gereken tüm planlamaları ve en önemlisi, bu iş için ne kadar donanımlı olduğunu ya daetrafında bu işi bilen kişiler olup olduğunu bilmesi gerek. Biz girişimciliğin istenirse öğrenebilir bir kavram olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle girişimci olmak isteyenler, yeni girişimci eğitimlerine ya da bu alanda yapılan çalıştaylara, toplantılara katılarak kendilerini geliştirme imkânları bulabilirler. Bu yola çıkmaya karar verdikten sonra da iyi bir ekip, iyi bir mali müşavir ve hukuk danışmanıyla birlikte, girişimcilik hikâyelerini sürdürmelerini tavsiye ederiz.

Yeni dönemde yaptığınız ne gibi projeler var? 
Bugüne kadar yeni girişimlere verdiğimiz destek kadar, aslında Türkiye ekonomisinin gerçek büyüme motoru olan KOBİ’lere de uzak değiliz. Bu nedenle de bu yıl Kauffman Vakfı ile işbirliğine giderek "Büyüyen KOBİ" (GrowthVentures) programını yerelleştirdik ve Aralık 2012'de lansmanını yapıyoruz. Bu program ile büyümeyi hedef edinmiş ve nereden başlayacağına tam karar verememiş KOBİ’lere ışık tutmayı, onların büyüme hikâyelerinde destek olmayı hedefliyoruz. Bu programa ilgi duyan girişimciler https://www.ozyegin.edu.tr/buyuyenkobi adresinden daha detaylı bilgilere ulaşabilirler.


HRM Bülten Ocak 2013 ~ İçindekiler:

Giriş yazısı: Özel Sayı: Kadın Girişimciler
"Girişimciliğin istenirse öğrenebilir bir kavram olduğuna inanıyoruz" Özden Anık Tekir, Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi
İhtiyaçları kaynaklarla buluşturabilmek, Bedriye Hülya, b-fit Kurucusu
"Hep çalışmak, hep gelişmek ve hiç yorulmamak..." Işın Yılmaz, Ege Genç İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı
"Birbirimizin en büyük destekçisiyiz" Şenay Ekingen, İş Kadınları Derneği Kurucu Başkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder