3 Aralık 2012 Pazartesi

DÜNYA'DAN İK

İş Hayatında Mutlu Olmanın 10 Yolu

Google’da çalışmak size çok cazip gelebilir.  Google’ın, bedava yiyecekleri, zamanının yüzde 20’sini kendi projelerine harcayan mühendisleri, oyun oynamayı ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eden çalışma ortamı ile çalışanlarını motive eden bir şirket olduğunu en önce ben savunuyorum. Fortune dergisinin top 100 şirketler listesindeki Google ve Genentech gibi şirketler, en iyi çalışma ortamını sağlıyorlar.
Aynı zamanda, çalışanların bütün zamanlarını iş ortamında geçirmelerine imkân veren ikramiyeler, onların istismar edilmesine ve iş-hayat dengelerinin zarar görmesine neden olmaktadır.

1.      İş Yerinde Mutlu Olmayı Seçin

Mutluluk genellikle bir seçimdir. Çoğunuzun bu konuda benimle tartıştığını duyar gibi oluyorum ama bu doğru. İş hayatında mutlu olmayı seçebilirsiniz. Kulağa basit geliyor değil mi? Evet. Ancak uygulamaya koymak genellikle zordur. İsterdim ki dünyanın en iyi işvereni sizin olsun ancak göreceksiniz ki öyle olmayacak. Sevdiğiniz işte kalın. Olumsuz insanlardan ve dedikodudan uzak durun. Seveceğiniz ve hoşlandığınız çalışma arkadaşları bulun ve onlarla vakit geçirin. Seçimleriniz deneyimlerinizi oluşturur ve siz işyerinde mutlu olmayı seçebilirsiniz.
2-  Her gün Sevdiğiniz Bir şey Yapın
Mevcut işinizi seviyor ya da sevmiyor olabilirsiniz. İster işinizde sevecek bir şeyler bulacağınıza inanın ister inanmayın ancak emin olun ki sevecek bir şeyler bulabilirsiniz. Bana güvenin. Kendinizi, yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı bir gözden geçirin ve her gün yapmaktan zevk alacağınız bir şeyler bulmaya çalışın. Eğer bunu yapabilirseniz, mevcut işiniz o kadar da çekilmez olmayacaktır. Tabi ki her zaman mevcut işinizde devam edebilir ya da işinizden ayrılmaya karar verebilirsiniz.

3-  Profesyonel ve Kişisel Gelişiminizin İdaresini Üzerinize Alın

Genç bir çalışan, patronu onun profesyonel gelişimine katkı sağlamadığı için bana şikâyette bulunmuş ve işini değiştirmek istediğini söylemişti. Ona, onun gelişimi ile en çok kimin ilgilendiğini sordum. Cevap şüphesiz kendisi idi. Profesyonel gelişiminizden en çok katkı sağlayacak olan sizsinizdir. Kendi gelişiminizin idaresini alın, patronunuzdan spesifik konularda yardım etmesini isteyin fakat kendinizin geliştirdiği plan ve hedeflere doğru ilerleyin. Kaybetmekten de gelişmekten de en çok kazanç sağlayacak sizsiniz.

4- İş Hayatında Neler Olduğunu Bilmek Sizin Sorumluluğunuzdur

Çalışanlar bana işyerlerindeki departmanların projeleri veya çalışma arkadaşları ile ilgili yeteri kadar bilgi alamadıkları ve iletişimin olmadığı ile ilgili şikâyette bulunuyorlar. Pasif çalışanlar, patronlarının onları bilgi ile doldurmalarını beklerler ancak bilgi çok nadiren gelir. Neden? Çünkü patronları günlük işleri ile meşguldürler. İşiniz için ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi araştırın. Bilgi ağınızı geliştirin ve onu kullanın. Kendinizden emin bir şekilde yöneticinizden haftalık toplantı talep edin ve öğrenmek istediğiniz soruları sorun. Siz bilgiyi elde etmekten sorumlusunuz.

5-  Sık Sık Geribildirim İsteyin

Siz de “Yöneticim benimle ilgili hiç geribildirimde bulunmaz, bu yüzden performansım ile ilgili asla bilgim olmadı” gibi yorumlarda bulunuyor musunuz? Eğer özellikle performansınızın olumlu olduğunu hissediyorsanız, yöneticinizin sizi takdir ettiğini duymak için geribildirim isteyin. Eğer işiniz ile ilgili negatif iseniz, gelişmek ve içten bir katkı sağlamak için yöneticinizden geribildirim isteyin. Ona işinizi değerlendirmenizden mutluluk duyacağınızı söyleyin. Müşterilerinizle de konuşun, eğer onlara iyi hizmet veriyorsanız, geribildirimleri de sizi doğrular şekilde olacaktır. Siz kendi gelişiminizden sorumlusunuz.

6- Sadece Tutabileceğiniz Sözler Verin

İş stresinin ve mutsuzluğunun en önemli sebeplerinden birisi, verilen sözlerin tutulamamasıdır. Birçok çalışan, verdikleri sözleri tutamadıkları için özür dilemeye daha çok vakit harcarlar ve sözlerini tutamamanın sonuçları ile ilgili endişe duyarlar. Hedeflerinize ulaşabilmek için becerilerinizi en iyi şekilde destekleyecek bir organizasyon ve planlama altyapısı kurmalısınız.  Zamanınız yoksa, gönüllü olmayın. Eğer iş yükünüz zamanınızı ve enerjinizi aşıyorsa, kapsamlı bir plan yapın ve yöneticinizden yardım isteyin. Yerine getirilemeyen sözler bataklığına yuvarlanmayın.  

7- Olumsuz Olmaktan Kaçının

İşyerinde mutluluğu seçmek demek, olumsuz konuşmalardan, dedikodudan ve mutsuz insanlardan olabildiğince uzak durmak demektir. Ne kadar olumlu hissettiğiniz önemli değildir, negatif insanlar sizin ruh halinizi olumsuz etkileyebilirler. Negatif düşüncelerin sizi aşağı çekmesine izin vermeyin. İşe giderken arabanızda şarkı söylemeye devam edin ya da söylemeye başlayın.
  
8- Profesyonel Cesarete Sahip Olun

Siz de pek çok insan gibi çatışmadan hoşlanmıyorsanız, sebebi çok basit. Hiçbir zaman bizlere yapıcı çatışma öğretilmediği için, çatışmayı korkutucu, yıkıcı ve yıpratıcı olarak algılıyorsunuz. Çatışma bunların üçü de olabilir ancak misyonunuzu ve kişisel vizyonunuzu başarmanızı da sağlayabilir. Müşterilerinize hizmet verirken ve başarılı projeler ortaya koyarken size yardımcı olur. Mutlu kişiler çalışma sebeplerini hayata geçirirler.  Neden birazcık profesyonel cesaretin sizi hedeflerinize ve hayallerinize ulaştırmasına izin vermiyorsunuz. Çatışma ile dost olun.

9- Arkadaş Edinin

Marcus Buckingham ve Curt Coffman, Kuralları Kırın: Dünyanın en Önemli Yöneticileri Neleri Farklı Yapar isimli kitaplarında on iki önemli soruyu listelemişlerdir. Çalışanların bu sorulara olumlu bir şekilde verdikleri cevaplar, onların iş yerinde mutlu ve motive olup olmadıklarının gerçek göstergeleri olmaktadır. Sorulardan en önemlisi “İş yerinde çok yakın bir arkadaşınız var mı?” Çalışma arkadaşlarınızı sevmek ve onlardan hoşlanmak olumlu ve mutlu bir çalışma ortamının göstergeleridir. Onları tanımak için zaman ayırın. Onları gerçekten sevip onlardan hoşlanabilirsiniz. Networkunuz size destek, kaynak ve paylaşım sağlar

10- Her şey başarısız olursa, iş aramanız sizi gülümsetecektir

Eğer bütün bu fikirler sizi işyerinde mutlu edemezse, işvereninizi, işinizi ve bütün kariyerinizi tekrardan gözden geçirmeniz gerekecektir. Hayatınızı nefret ettiğiniz bir işi yaparak ve ilişkilerin soğuk olduğu bir ortamda çalışarak geçirmek istemeyebilirsiniz. Birçok çalışma ortamı çok fazla değişmez. Mutsuz çalışanların sayısı artma eğiliminde olduğunda İş dışındaki zamanınızı iş arayarak geçirmeniz yüzünüzü gülümsetebilir.


                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder