22 Kasım 2013 Cuma

TÜRKİYE’DE KADIN HAKLARI VE LGBT ÖZGÜRLÜKLERİ TARTIŞILDI.

TÜRKİYE’DE KADIN HAKLARI VE LGBT ÖZGÜRLÜKLERİ TARTIŞILDI.


Turkish Policy Quarterly’nin 6 Kasım’da Grand Hyatt Hotel İstanbul’da düzenlediği “Türkiye’de Kadın Hakları ve LGBT Özgürlükleri” başlıklı seminerde “Türkiye’de kadın hakları ve LGBT sorunsalı” tartışıldı.

Tükiye’de Kadın Hakları ve Türkiye’de LGBT Özgürlükleri başlıklı iki oturumda gerçekleştirilen seminere HRM Kurucu Ortağı ve Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Kadın Hakları Konusunda Güncel Gelişmeler başlıklı sunumu ile katıldı.

Seminerin ilk oturumunda ele alınan konu başlıkları arasında Türkiye siyasetinde yükselen muhafazakâr yaklaşımın kadın haklarına etkisi, yasal düzlemde yapılan reformlar ile uygulamada yaşanan sorunlar, kürtaj hakkı, eğitim reformu, aile içi şiddetle mücadele gibi konuların yanı sıra bireysel haklar, dinsel özgürlükler ve ailenin korunmasına dair süren tartışmalar vardı. Oturumda ayrıca, Avrupa’nın benimsediği kadının güçlendirilmesi modeli de Türkiye açısından bir kıstas olarak değerlendirildi. Seminerin ikinci oturumunda, geçen 10 yılda Türkiye’deki LGBT bireylerin hak ve özgürlükleri alanında yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler masaya yatırıldı. Yeni anayasada ayrımcılıkla mücadele başlığı altında cinsel kimlik ve cinsel yönelimin dahil edilmesi için yapılan girişimler, kanunlarda yer alan “genel ahlak” gibi kavramların LGBT haklarına etkisi, LGBT örgütlerinin artan dinamizmi, devletin LGBT bireylerin maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılığa yönelik yaklaşımı ile medyada ve siyasal söylemde LGBT sorunsalının nasıl ele alınış biçiminin tartışıldığı bu oturumda ayrıca Türkiye’nin Avrupa’daki normlar ve uygulamalar çerçevesindeki konumu irdelendi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder