10 Haziran 2014 Salı

SAĞLIK VE GÜVENLİK ASLINDA HERKESİN İŞİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK ASLINDA HERKESİN İŞİ

Kanada’da iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı iç sorumluluk sistemi adı altında korumaya alınmıştır.
İç sorumluluk sisteminin kapsamı,  işyeri taraflarını kendi ayırmaktadır; yönetim, çalışanlar, sağlık ve güvenlik komiteleri ve sendika (mevcut ise) – hükümete bağlı olmayan kontrolör, avukatlar veya danışmanlar – iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için en iyi konumdadır.
Paydaşların bu denli fazla olması açıkça göstermektedir ki,  sağlık ve güvenlik sadece İK’nın çalışma alanı değildir. Bununla birlikte diğer işyeri taraflarıda önemli bir role sahiptir.
Mevzuatı Tehdit Olarak Gören Çevreler
İş sağlığı ve güvenliği için ortak sorumluluk anlayışı yerinde bir uygulama olabilir ancak bazı durumlarda beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Öncelikle, yasalar, muhalif çevreyi,  işçileri, yöneticileri ve supervizörleri sınıflandırma görevlerini üstlenmektedir.
Örneğin,  Ontaria İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre sağlık ve güvenlik komitesi iş yerinin tamamının periyodik olarak denetlenmesini gerektiğini öngörmektedir. Yönetim temsilcileri iş yeri denetimlerinde bulunmaları için yetkilendirilirler ancak yasalar sadece işçi temsilcilerinin denetimlerde  bulunmasını gerekli kılar.
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olarak bunun gibi kanun hükümleri  ‘onlar bize karşı’ şeklinde bir zihniyete yol açıyor. Yönetimin monolitik yapısı güçlü kesimin işin kolayına kaçması, tehlikelerin önemsenmemesi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının önemsenmemesi  gibi algılanmaktadır.Bazı organizasyonlarda, hiçbir şey gerçekten öteye geçemez.
Bunun hakkında Carswell: ‘’ iş sağlığı ve güvenliği komitesindeki tecrübelerime dayanarak  detaylı düşündüğümde işçiler ve yöneticiler arasındaki kalıplaşmış ayrım biraz tuhaf görünüyor. Bu durum bizim kültürümüze uygun olmadığı gibi bu tür patron iyi bir örnek değildir.
Kişisel olarak konuşmak gerekirse, yönetici olmam, bu iş yerindeki  iş sağlığı ve güvenliğiyle ile ilgili konular üzerinde bir etki yaratabilecek bir güce sahip olduğum anlamına gelmiyor. Ben sadece öneriler sunabiliyorken konu hizmet araçlarına, çalışma koşullarına geldiğinde gerçek anlamda küçük çaplı bir otoriteye sahibim.
Bu bağlamda da sizin firmanız adil, eşitlikçi bir yapıya sahip olmasına ve firma içi çalışan bağlılığının üst seviyelerde olduğu, iş birlikçi bir çalışma ortamınız olmasına rağmen, yasalar durumu farklı şekilde varsayıyor gibi görünüyor.  Bu durum günümüzde iş verenin ne şekilde işlerinin idare ettiğini anlamamız açısından önemlidir. Ancak entelektüel örgütlerde bu durum biraz daha zorlaşabilir. Bu noktada devreye insan kaynakları girer.
İnsan Kaynaklarının Rolü
İnsan kaynaklarının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki rolü tarafları bir araya getirerek diyaloğu gerçekleştirmek  ve gerektiğinde arabuluculuk yapmaktır. Bunun yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği komitelerine üye olarak  ve onları destekleyerek, eğitimler düzenleyerek, uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına yardım ederek çalışanların iş sağlığı ve güvenliği anlamında örgüte bağlılığın arttırılmasını da sağlamaktır.

Daha önce belirttiğim gibi insan kaynakları yönetimin bir fonksiyonudur. Bu yüzden büyük ölçüde, insan kaynaklarının yetkileri,  iş sağlığı ve güvenliğine göre yönetim kademelerini  ve örgütü, baştan sona  politikaların, prosedürlerin ve programların yaratılması ve denetlenmesinde desteklemektir. Ayrıca düzenleyici koşulların sağlanması,  ihtiyaçların raporlanması,  önerilerde bulunulması, yönetim kademelerine ve çalışanlara  koçluk ve eğitim konularında da desteklemektedir.
İnsan kaynaklarının, yönetimin bir parçası olması , çalışanları savunmada önemli bir rolünün olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu  özellikle çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında endişelerini dile getirmeleri ya da yöneticilerin işin kolayına kaçmaları, riskleri gizli tutmaları ve iş kazalarını bildirimlerini ihmal ettikleri zamanlar için geçerlidir.
Sağlık ve güvenlik meselesi  bazı çevreler için aşırı teknik ve karmaşık olabilir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği  konusunda,  iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetkilendirilmesi gerekir. Bu tür örgütlerde bile hala insan kaynakları , politikaların geliştirilmesi ve yürütülmesi, eğitim, iş sağlığı ve güvenliği komitesinin işleyişinin denetlenmesi, iletişim ve düzenli raporlama konularında rol oynamaktadır.
Diğer taraftan hala insan kaynakları yönetiminin temel konularıyla çakışan bazı alanlar da vardır.Bu taciz ve zorbalık, yönetime katılma, yetkisiz yönetim, çalışanların tazminat hakları, iş tasarımı,  sağlık inisiyatifi ve performans yönetimini içermektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder