İş Yerinde Sağlıklı Beslenme – Öğle Öğünü
İyi bir
fiziksel ve zihinsel performans için beslenme
önemli. Uyku hali,
gerginlik ve benzeri durumların nedeni genellikle beslenme düzensizliğidir.
Uzun süreli açlık, uzun süre aç kaldıktan sonra fazla yemek, aşırı ve
hızlı yeme kan şekeri düzeyinin ayarlanamamasına neden olur. İnsülin direnci
gibi sorunlar varsa durum daha da karmaşıklaşır. Sonuç performans düşüklüğü ve
daha ileri sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktır.
Görüştüğüm
kişiler genellikle işyerinde beslenme zorluklarını yanlış beslenme
alışkanlıklarının nedeni olarak gösterirler. İşyerinde sağlıklı beslenme
ile ilgili bazı zorluklar olabilir ancak aşılmaz değildir. Bu nedenle
bireylerin psikolojisini (psikologların katkılarıyla) ve sosyal ortamını
dikkate alarak diyetisyenin uzmanlık alanı olan sağlıklı beslenme ilkeleriyle
birleştirerek pratik ve yararlı öneriler geliştirmeye hep özen gösteriyorum.
Bugün öğle yemeği
konusuna değindim.
İşyerinde
yemek çıkıyorsa o menünün besin içeriğini öğrenmeye çalışın. Öğle öğünü dikkat
edilmesi gereken ana bir öğündür. Seçimleriniz her zaman gereksiniminizi
karşılayacak şekilde dengeli ve ölçülü miktarlarda olmalıdır. Bunun için 4 ana besin grubundan yani tahıl, et,
sebze-meyve ve süt grubundan besinlerin tabağınızda bulunmasına
özen gösterin. Gözünüzde doygunluk hissi yaratacak büyük bir tabak seçin.
Büyük tabak seçimini tıka
basa doldurmak için yapmadığınızı unutmayın.
Avucunuzu porsiyon kabul ederek ilk üç grubu tabağınıza yerleştirin. Nasıl mı?
Tabağın
yarısının sebze-meyve
grubundan olmasına dikkat edin. Örneğin az yağlı hafif bir salata tabağın
yarısını kaplayabilir. Kalan yarıyı ise üçe bölün. İki bölümüne tahıl
grubundan besin-yemek yerleştirin. Örneğin ekmek ve/veya pilav ve/veya makarna
gibi besinler tabağınızın bu bölümünde yer alsın. Gereksiniminize
ve ölçüye dikkat ederseniz birkaçı da bir arada olabilir ancak bir öğünde
birini seçmeniz işinizi kolaylaştır.
Yiyeceklerin
alternatiflerini öğrenin. Mesela 2 kaşık pilav 1 dilim ekmeğe
eşdeğerdir. Bir tabak pilav yiyince 3-4 dilim ekmek yediğinizi fark ettiğinizde
beslenmenizi yönetmeniz kolay olacaktır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı
bilgiye beslenme ve diyet sitesinde
değişim listeleri bölümünde ulaşabilirsiniz. Kalan üçte birlik bölüme
(tabağın yarısının üçte biri) et grubundan köfte ve benzeri bir besin
yerleştirebilirsiniz. Tabağın yanına da bir bardak ayran veya bir kase yoğurt
koyduğunuz zaman kendi tabağınızı yapmış oldunuz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder